Algemeen

Diederik Werdmölder: ‘Het vinden van kapitaal is financieel Tinderen’2 min lezen

By 24 augustus 2017 No Comments

Crowdfunding – SWIPE – Factoring – SWIPE – Lease – SWIPE – PIN Voorschot – SWIPE – Business Angel – SWIPE. Als ondernemer heb je veel keuze om een partner voor de financiering van je onderneming te vinden. Maar hoe vind je nou die partner waar je een gelukkige relatie mee op kunt bouwen? Kun je dat beoordelen aan de hand van uiterlijke kenmerken? Of ga je er tijd en moeite in te stoppen om ook de niet zichtbare kenmerken van je toekomstige zakenpartner te ontdekken?

Dat laatste is altijd beter. Maar het scheelt tijd en moeite om al vóór je samen gaat koffie drinken helder te hebben waar je naar zoekt. Dan kun je die ongemakkelijke afspraakjes vermijden met bedrijven die helemaal niet bieden wat je zoekt.

Stel jezelf een paar belangrijke vragen voor je gaat gluren naar het ruime aanbod aan financiers.

Hoeveel geld heb ik nodig? Bankleningen en Crowdfunding vinden kleine leningen niet zo geschikt. Aanbieders van Alternatieve Financieringen maken op hun website duidelijk vanaf en tot welk bedrag ze geïnteresseerd zijn.

Hoe lang heb ik het geld nodig? Heeft het zin om een lange termijn relatie aan te gaan als je eigenlijk op zoek bent naar een “six-month stand”? Dan zit je jaren aan aflossingen en kosten vast terwijl dit helemaal niet nodig is. En andersom is het soms verstandig om niet kortstondig te lenen, maar juist voor een lang en gelukkig ondernemerschap.

Wat ga ik met het geld doen? Ga je iets kopen dat je als zekerheid kunt geven? Of is het geld nodig om het direct te laten verdwijnen door dure of urgente schulden te voldoen? In het eerste geval kan lease een optie zijn (dat is geld lenen zonder geld te krijgen, maar wel je bedrijfsmiddel). Is het tweede het geval, dan is onderpand geven voor die lening lastig.

Kan ik de relatie vroegtijdig ontbinden? Sommige lange termijn leningen vragen forse boetes bij vervroegde aflossing, dus het is goed om een relatie onder passende leningsvoorwaarden aan te gaan!

Mag mijn financieringspartner zich met mijn onderneming bemoeien? Business Angels bijvoorbeeld leveren behalve geld ook kennis. Aandelen uitgeven is goedkoop want er hoeft niets betaald te worden zolang er geen winst is. Als de startup mislukt heeft het niets gekost. Daarentegen worden de Angels rijkelijk beloond als de business bloeit en uitgehuwelijkt wordt.

Kunnen mijn financiering en mijn inkomsten het samen vinden? Als je geldstroom niet regelmatig is, wil je rente betalen als er geld beschikbaar is en niet als je krap zit. Aflossingen gerelateerd aan omzet, zoals bij een PIN Voorschot, kunnen aantrekkelijk zijn.

Man of Vrouw? Blond of Donker? Reislustig of Filatelist? Concertgebouw of Paradiso?

Het heeft bij het zoeken naar geld óók zin om stil te staan bij de karakteristieken die jou en je geldschieter verenigbaar maken.

Of je dat zelf doet of via een financieel matchmaker, zorg dat je goed voorbereid aan je paringsdans begint.