Algemeen

DNB: Nieuw kabinet mag niet freewheelen1 min lezen

By 31 maart 2017 No Comments

Het huidige economisch gunstige klimaat mag geen aanleiding zijn voor het nieuwe kabinet om rustig achterover te leunen. DNB-president Klaas Knot gaf een toelichting op het jaarverslag. De Nederlandsche Bank (DNB) claimt dat er niet alleen nog meer hervormingen nodig zijn, maar het is ook belangrijk om op de centen te blijven letten.

Volgens Knot wordt er in ons land nog steeds te veel geleend en te veel gespaard.

De grote hypotheekschulden en de pensioenvermogens zouden de economie kwetsbaar maken. Volgens hem is de huidige opleving van de economie het juiste moment om actie te ondernemen.

Belastingstelsel

Eigenwoningbezit en pensioensparen worden nog steeds fiscaal gestimuleerd. Maar hierdoor kunnen huishoudens minder uitgaven doen, waardoor de schatkist geld misloopt en inkomens van werkenden onnodig zwaar worden belast.

De omvangrijke bezuinigingen en hervormingen die Nederland de afgelopen tijd heeft doorgevoerd, de snel dalende werkloosheid en de overheidsfinanciën die nu op orde zijn, stemmen de DNB positief.

Begrotingsoverschot

Het is volgens Knot raadzaam om in gunstige economische tijden een begrotingsoverschot van zo’n 1 procent van het bruto binnenlands product aan te houden. Dan hoeft Nederland bij een volgende economische tegenvaller niet meteen zo drastisch te bezuinigen als de afgelopen tijd noodzakelijk was.

Verduurzamen van de economie is daarbij een grote uitdaging. ”Welvaart die tot grote ecologische schade leidt, die de sociale verhoudingen in een land onder druk zet of gebaseerd is op financiële zeepbellen, is op de lange termijn onhoudbaar”, zegt Knot.

Hypotheekrenteaftrek

Verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek blijft dus een belangrijk punt, evenals de maximale omvang van een lening ten opzichte van de waarde van een huis.

Werkgelegenheid en arbeidsmarkt

De DNB het pleit voor verkleining van de verschillen tussen vast en flex. Er is volgens de centrale bank ruimte voor loonstijgingen.