Algemeen

Door nieuwe wet: inhuur van ZZP’ers met 23% omlaag1 min lezen

By 14 april 2016 No Comments

Bijna een kwart van de opdrachtgevers verwacht vanaf 1 mei minder ZZP’ers in te gaan huren. De reden: de vervanging van de VAR door de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vanaf die datum.

Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO recent uitvoerde in opdracht van uitzendgroep Randstad.

Opvallend is dat uit dit onderzoek blijkt dat maar zeer weinig mensen überhaupt op de hoogte zijn van wat er precies gaat veranderen: slechts 27 procent van de ZZP’ers zegt te weten wat de DBA precies inhoudt, van de opdrachtgevers is dit niet meer dan 16 procent.

Opdrachtgevers en ZZP’ers zijn wel unaniem in hun verwachting van de DBA: 85 procent verwacht namelijk dat het vooral méér administratie gaat bezorgen.

Precies dat probleem is de reden dat verwacht wordt dat de inhuur van ZZP’ers omlaag gaat. Bijna een kwart van de opdrachtgevers verwacht minder gebruik te gaan maken van ZZP’ers, een vrees die gedeeld wordt door de zelfstandigen zélf. Liefst 88 procent verwacht minder opdrachten te krijgen na de invoer van de DBA.

Het is bijna 1 mei, en het lijkt er vooral op dat de grote meerderheid van nog niet op de hoogte is van wat er precies gaat veranderen. Volgens het onderzoek zou bijvoorbeeld niet meer dan 28 procent van de ondervraagden ervan op de hoogte zijn dat er vanaf 1 mei met modelcontracten gewerkt gaat worden.