Algemeen

Een ongeluk zit in een klein hoekje: 600 bedrijfsongevallen per dag3 min lezen

By 5 september 2017 No Comments

Het aantal bedrijfsongevallen dat iedere dag plaatsvindt ligt op dit moment op 600. Naar verwachting zal dit de komende jaren afnemen, vooral nu machines en robots steeds meer van de werkzaamheden kunnen overnemen. Bovendien zijn er steeds minder gevaarlijke beroepen, waardoor dit aantal ook afneemt.

 

Toch is het van belang om te voorkomen dat bedrijfsongevallen zich voordoen. ZZP’ers lopen vandaag de dag nog steeds het risico betrokken te raken bij een bedrijfsongeval. Iets dat, zeker wanneer er niet goed tegen arbeidsongeschiktheid is verzekerd, kan resulteren in een groot financieel probleem.

Maar hoe vinden deze bedrijfsongevallen nu plaats, en wat kun je zelf doen om te voorkomen dat jij hier betrokken bij raakt? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet:

 

Uitglijden en struikelen

Zelfs bij een kantoorbaan loopt men het risico om uit te glijden of te struikelen. Een kleine val zal niet snel lichamelijke problemen opleveren, maar een flinke val kan bijvoorbeeld voor een hersenschudding zorgen en leiden tot een lange periode van afwezigheid.

 

Of je nu op kantoor of in de bouw werkt, het is belangrijk dat uitglijden en struikelen wordt voorkomen. Het komt bij dit type bedrijfsongeval eigenlijk heel standaard neer op kijken waar je loopt en zorgen dat jij niet op gladde oppervlaktes loopt. Dit ongeluk zit echt in een klein hoekje, en kan bij iedereen gebeuren. Toch telt ook hier een gewaarschuwd mens voor twee.

 

Snijden of stoten

Net even met je vinger te dicht bij de apparatuur of simpelweg een verkeerde beweging met de armen, en voor je het weet loop je een snee op of breek je een botje. Zonde, want ook hier kunnen bedrijfsongevallen gemakkelijk worden voorkomen door goed rond te kijken en op de omgeving te letten. Deze ongelukken vinden vooral plaats in de bouw, maar ook bij andere banen is het risico op ongelukken aanwezig.

 

Letsel door beknelling

Een veel voorkomend bedrijfsongeval is beknelling. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de ZZP’ers die betrokken is geweest bij een bedrijfsongeval, hierbij letsel opliep door beknelling. Dit type letsel komt vooral in de bouw voor. Door gebruik te maken van aanvullende bescherming, bovenop de bescherming die al wettelijk is geëist, kan worden voorkomen dat een beknelling letsel veroorzaakt. Dit betekent in de meeste situaties voor ZZP’ers dat zij vanuit een eigen investering nieuwe bescherming moeten financieren, maar houdt op zowel korte als lange termijn in dat deze investering zich door middel van een lagere kans op letsel uitbetaalt.

 

Voorkom bedrijfsongevallen door jezelf te beschermen

Als ZZP’er ben je continu bezig jezelf te beschermen, of het nu gaat om het binnenhalen van nieuw werk of het veilig uitvoeren van de huidige werkzaamheden. Door jezelf zo goed mogelijk tegen risico’s te beschermen, voorkom je dat kleine of grote bedrijfsongevallen leiden tot persoonlijk letsel.

 

Kies er daarbij ook altijd voor om jezelf goed te verzekeren. Mocht er toch een bedrijfsongeval plaatsvinden waar jij persoonlijk bij bent betrokken, dan kun je door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkomen dat jij langere tijd zonder inkomsten zit.