Algemeen

Een succesvol familiebedrijf? Lees deze 5 tips!1 min lezen

By 28 juni 2019 No Comments

Heb je een familiebedrijf, dan hebben wij hier 5 tips om dit succesvol te maken en houden!

1. Waarden

Het is belangrijk dat iedereen dezelfde waarden heeft en nastreeft. Je staat dan met de neuzen dezelfde kant op en hebt dezelfde doelen. Als iedereen dezelfde kant op kijkt, zal het ook makkelijker zijn voor werknemers en ‘leiders’ om samen aan moeilijke opdrachten te werken.

2. Visie

Het is belangrijk om je visie duidelijk te hebben. Net zoals de waarden zorgt dit ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en het duidelijk is wat er van iedereen verwacht wordt. Door de 24-uurs maatschappij zijn kleine aanpassingen in het bedrijfsmodel vaak niet genoeg, met een duidelijke visie is het stellen van prioriteiten een stuk makkelijker.

3. Duidelijkheid

Laat je personeel wel duidelijk weten in hoeverre je familie betrokken is bij het bedrijf. Geef ze hier voldoende informatie over, zo kan de betrokkenheid een kracht van jouw bedrijf worden!

4. Eenheid

Om ervoor te zorgen dat je familiebedrijf slaagt, moet er voor gezorgd worden dat er eenheid is. Zorg dus dat alles duidelijk besproken wordt en dat ook iedereen de kans krijgt om input te leveren. Begrip, steun, luisteren naar elkaar en respect moeten hierbij centraal staan.

5. Bestuur en leiderschap

Zorg dat er een goed bestuur is in jouw familiebedrijf. Soms betekent dit dat er hulp ingeschakeld zal moeten worden en dit is niet erg. Er moeten juiste beslissingen genomen worden, conflicten zullen zo veel mogelijk vermeden moeten worden.

Wat voor leiderschapsvorm willen jullie handhaven in jullie familiebedrijf? Zorg dat hier eenduidigheid in is. Zo kun je teleurstelling en/of verwarring voorkomen in de gehele organisatie.

Leave a Reply