Algemeen

Eerder hypotheek met NHG mogelijk voor zzp’ers1 min lezen

By 22 november 2016 No Comments

Vanaf 1 december kunnen zzp’ers sneller een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Twaalf maanden zelfstandig ondernemen is al voldoende om een NHG-hypotheek te krijgen, zegt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Tot nu toe was het een voorwaarde om minstens drie jaar als zelfstandige gewerkt te hebben. Zelfs als het een hypotheek zónder NHG betrof.

Brede keuze

SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank starten vanaf 1 december met deze wijziging. Per 1 januari volgen ook Woonfonds en NIBC Direct. Andere hypotheekverstrekkers zullen zich mogelijk later nog bij dit rijtje voegen.

“Hiermee heeft de zzp’er direct een brede keus. Andere geldverstrekkers zullen op korte termijn gaan meedoen”, verwacht directeur Beleid en Ontwikkeling Dylan Dresens van het WEW. Een NHG-hypotheek voor zzp-ers is mogelijk voor een woning met een koopsom tot 231.132 euro.

Moeilijkheden bij het aanvragen

Ruim 1,28 miljoen Nederlanders verdienen als zzp’er hun hoofdinkomen. Velen daarvan ervaren volgens het WEW “hoge drempels” bij het financieren van een eigen woning: “Zelfstandigen en hun hypotheekadviseurs lopen nog regelmatig tegen moeilijkheden aan bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek.”

“Het WEW stelt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm.”

Experts

Het WEW zet experts in die het toetsinkomen van zzp’ers kunnen vaststellen op een manier die beter aansluit bij de huidige arbeidsmarkt. Vervolgens wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd.

Deze experts maken het voor een hypotheekadviseur makkelijker, waardoor een hypotheekaanvraag niet alleen beter, maar ook sneller verwerkt kan worden.

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is bedoeld als vangnet voor huiseigenaren met betalingsproblemen. Een gedwongen verkoop kan vaak nog voorkomen worden, maar als het huis met verlies verkocht moet worden, dan kan het WEW een restschuld kwijtschelden.