Algemeen

Energieprijzen stijgen de pan uit, wie gaat dit betalen?1 min lezen

By 20 december 2018 No Comments

De totale energierekening zal per 1 januari 2019 flink stijgen. Gemiddeld zal dit op een stijging van €325,00 per jaar uitkomen. Dit is een stijging van wel 17 procent ten opzichte van het afgelopen half jaar.

Waarom?

Deze stijging wordt veroorzaakt doordat er een stijging van de energiebelasting op gas en leveringstarieven voor gas en stroom zal plaatsvinden. Sinds 2014 zijn de energiebelastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) al met 68 procent gestegen.

Van 2017 tot nu

Sinds 2017 stijgen de energietarieven en deze trend lijkt zich door te zetten, tussen 2017 en 2019 is dit een stijging van 30 procent geweest. De belasting op energie wordt ook elk jaar verhoogd, waardoor de energierekening flink stijgt.

Klimaatakkoord

Volgende week zou er een klimaatakkoord moeten zijn. Maar op dit moment is nog geen akkoord bereikt. Het grootste struikelblok zijn de kosten. Één van de voorstellen is een verhoging van de gasprijs, om mensen te stimuleren hun huis te isoleren of andere maatregelen te treffen.

MKB en huishoudens betalen

Op dit moment blijkt dat huishoudens ongeveer 183 keer meer energiebelasting betalen op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven. Dit houdt in dat de grootgebruikers procentueel gezien het minst betalen. 80 procent van de CO2-uitstoot komt door hen, maar zij betalen het minst. De ODE wordt voor 80 procent door burgers en het MKB betaald, terwijl 80 procent van de subsidie naar de grote bedrijven gaat.

Leave a Reply