Algemeen

Er komt een nieuw belastingportaal voor ondernemers1 min lezen

By 3 december 2018 No Comments

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuw portaal voor zelfstandige ondernemers. Dit portaal wordt ook voor andere ondernemers ingevoerd in 2019. In dit portaal kunnen zelfstandige ondernemers overzichtelijker hun belastingaangifte invoeren en terugzien. Begin 2019 gaat het portaal voor ZZP’ers in de lucht.

Er zijn in Nederland steeds meer ZZP’ers, ook de Belastingdienst ziet dat deze trend zich voortzet. Gemiddeld krijgen 140.000 zelfstandige ondernemers ieder kwartaal een naheffing over hun BTW-aangifte omdat deze te laat of niet is ingevuld. Hier volgen over het algemeen boetes uit en de Belastingdienst vindt dit zonde.

Een heel nieuw portaal

Vanuit de Belastingdienst is daarom het plan naar voren gekomen om het huidige belastingportaal op de schop te doen. Binnenkort loggen zelfstandige ondernemers met DigiD in, in plaats van het huidige systeem met gebruikersnaam en wachtwoord.

Niet alleen het inloggen verandert, ook krijgen ZZP’ers vanaf 2019 inzicht in hun vorige belastingaangiftes. Dit is op dit moment niet mogelijk. Zelfstandige ondernemers moeten nu nog aan het eind van de aangifte een document opslaan of printen om zo een kopie te krijgen.

Ook voor het MKB

Niet alleen zelfstandige ondernemers krijgen een nieuw portaal. Dit portaal wordt ook in gebruik genomen voor ondernemers in het MKB. Zo kunnen zij hier de omzetbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffing invoeren. Op termijn moeten ondernemers ook door middel van eHerkenning kunnen inloggen. eHerkenning is een nieuwe inlogmethode die vorig jaar door de Nederlandse overheid is geintroduceerd.

Leave a Reply