Algemeen

Er komt waarschijnlijk een minimumtarief voor ZZP’ers1 min lezen

By 10 oktober 2017 No Comments

Indien de formatie de komende weken continueert, lijkt het erop dat het nieuwe kabinet een speciale constructie voor ZZP’ers gaat samenstellen. Er liggen plannen klaar om een minimumtarief voor ZZP’ers op te stellen. Dit tarief zal tussen de €15 en €18 per uur liggen.

Wanneer een ZZP’er minder dan dit tarief verdient, zal deze gezien worden als een werknemer van het bedrijf. Deze nieuwe constructie is om te voorkomen dat bedrijven hun werknemers omzetten naar ZZP’ers, om zo onder andere de wettelijk vastgestelde sociale lasten te vermijden.

 

Niet voor langdurige ZZP’ers

De nieuwe constructie richt zich niet op alle ZZP’ers. Het gaat hier vooral om de onderkant van de markt. De meeste ZZP’ers verdienen tenslotte al minimaal €15 of €18 per uur. Deze maatregel is het gevolg van plannen op het gebied van de Wet DBA, een nieuwe wet die moet voorkomen dat bedrijven hun werknemers omzetten naar ZZP’ers. 

 

Een belangrijk voorbeeld van deze nieuwe constructie is Deliveroo, welke enkele weken geleden in opspraak kwam doordat het bedrijf haar werknemers – welke vaak studenten zijn – zou willen verplichten om zich in te schrijven als ZZP’er. Dit drukt de arbeidskosten voor Deliveroo, maar brengt de financiële situatie van studenten in gevaar. Zij weten vaak niet wat er allemaal komt kijken bij de overstap naar ZZP’er.