Algemeen

Er worden meer zelfstandige ondernemers verwacht1 min lezen

By 2 maart 2018 No Comments

De komende jaren komen er meer zelfstandige ondernemers, blijkt uit een onderzoek van de ING. Diverse factoren zullen ertoe leiden dat het aantal ZZP’ers aanzienlijk gaat groeien.

Uit het onderzoek van ING komt naar voren dat dit jaar ongeveer 139.000 nieuwe ZZP’ers zich bij de KvK inschrijven. Dit heeft onder andere te maken met de krappe arbeidsmarkt, waarbij men er steeds langer over doet om een nieuwe baan te vinden.

 

Flexibiliteit, innovatie en nieuwe mogelijkheden

Het is vandaag de dag gemakkelijker dan ooit om een eigen onderneming op te zetten. Men kan vanuit huis werken of huurt goedkoop een werkplek bij een co-working space. Dit verlaagt de drempel voor een eigen onderneming.

 

Innovatieve platformen helpen bij het verkrijgen van nieuwe opdrachten. Men hoeft niet meer bij klanten langs maar kan alles tegenwoordig telefonisch of via e-mail regelen. Dit, en volgend jaar, zal de Wet DBA ook nog steeds gelden, waarbij het voor bedrijven goedkoper is om ZZP’ers in te huren in plaats van werknemers aan te nemen.

 

Al deze factoren spelen een rol bij de verwachte groei van het aantal ZZP’ers, wat volgens de ING met ongeveer 2% hoger zal uitvallen dan in 2017.