Algemeen

Fiscus keurt eenderde zzp-overeenkomsten af2 min lezen

By 15 juli 2016 No Comments

Meer verontrustend nieuws, dit keer uit het FD, over de gevolgen van de invoering van de Wet DBA. De Belastingdienst beoordeelt streng! Van de 2400 behandelde modelovereenkomsten werden er 750 afgekeurd en zijn er 800 ingetrokken. Dat laatste gebeurt vaak na kritiek van de fiscus. De Belastingdienst heeft 200 overkomsten goedgekeurd. De resterende 650 zitten nog in de procedure, dus de cijfers kunnen nóg zorgwekkender worden. Overigens zijn er 1100 aanvragen nog niet in behandeling genomen.

Deze cijfers blijken uit een overzicht dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Eigen varianten

De Belastingdienst publiceerde tien algemene modelovereenkomsten, die volgens Wiebes bruikbaar zijn, ongeacht branche of beroep. Helaas denken veel zzp’ers en opdrachtgevers daar anders over. Zowel branche- en belangenorganisaties, als individuele zzp’ers en opdrachtgevers leggen eigen varianten op de modelovereenkomsten voor aan de fiscus.

Onzekerheid

Zowel zzp’ers als opdrachtgevers klagen over onzekerheid nadat per 1 mei de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen werd door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA). Deze wet vereist dat opdrachtnemer en -gever in geval van twijfel over hun arbeidsrelatie een goedgekeurde overeenkomst aangaan om een fictief dienstverband uit te sluiten. Als er sprake is van zo’n dienstverband, heft de fiscus loonbelasting en sociale premies. Tot 1 mei 2017 geldt een overgangstermijn.

Randstad

Door deze onzekerheid zijn opdrachtgevers zeer terughoudend met het inhuren van zzp’ers, bleek deze week uit onderzoek in opdracht van Randstad Uitzendbureau naar de gevolgen van de invoering van de DBA. In dezelfde studie kwam naar voren dat veel VAR-verklaringen, die in het verleden zijn afgegeven, niet ‘DBA-proof’ zijn.

MKB Belangen

Ook bij onszelf zijn er veel verontrustende reacties binnengekomen over deze nieuwe wet. Veel zzp’ers maken zich ernstige zorgen over hun voortbestaan. Begin volgende week plannen wij een enquête rond te sturen. We hopen, ondanks de vakantietijd op jullie massale medewerking en we houden ons hart vast over de resultaten.