Algemeen

Formatiebingo – welk kabinet wil de ondernemer?2 min lezen

By 16 maart 2017 No Comments

De verkiezingen zijn weer voorbij en de zetels lijken definitief verdeeld. De PvdA is de grootste verliezer en de VVD blijft de grootste partij. De formatie begint en er lijken allerlei coalities mogelijk. Wij vragen ons af: welk kabinet wil de ondernemer?

Hoe gaat het nu verder

Eerst moet de verkiezingsuitslag definitief vastgesteld worden. Dat gebeurt op 21 maart, waarna op 23 maart de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd wordt. Uiterlijk één week na de installatie van de nieuwe Kamer debatteren de partijen over de verkiezingsuitslag. In dit debat wordt een informatieopdracht geformuleerd en een informateur benoemd. In het verleden benoemde de koning(in) de informateur. Wat de opdracht van de informateur precies zal zijn, hangt af van de verkiezingsuitslag.

Meestal begint de kabinetsformatie dus met een informatiefase. Het is ook mogelijk dat de Kamer besluit om de informatiefase over te slaan en meteen te beginnen met de formatie. De Kamer benoemt dan direct een formateur. Dit gebeurt als de voorkeurscoalitie tussen verschillende partijen zo voor de hand ligt, dat de mogelijkheden niet meer onderzocht hoeven te worden.

Verschil informateur/formateur


De informateur onderzoekt de mogelijkheden tot het vormen van een coalitie tussen de diverse partijen. Het is een algemene oriëntatie. Wanneer de mogelijkheden bekend zijn zorgt een formateur ervoor dat de daadwerkelijke invulling uitgewerkt wordt.

Omdat er veel partijen in het spel zijn en de stemmen enorm verdeeld, zijn er veel verschillende mogelijkheden. Daarom is de verwachting dat de formatieperiode niet binnen een paar weken afgelopen zal zijn. Om de formateur alvast een handje te helpen, heeft MKB Belangen verschillende coalities op een rijtje gezet. We zijn heel benieuw welke coalitie úw voorkeur als ondernemer zou hebben.

(function(){var qs,js,q,s,d=document,gi=d.getElementById,ce=d.createElement,gt=d.getElementsByTagName,id=”typef_orm”,b=”https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/share.typeform.com/”;if(!gi.call(d,id)){js=ce.call(d,”script”);js.id=id;js.src=b+”widget.js”;q=gt.call(d,”script”)[0];q.parentNode.insertBefore(js,q)}})()