Algemeen

Forse toename aantal bierbrouwerijen in Nederland1 min lezen

By 9 juni 2017 No Comments

Bier is booming! Maar liefst 488 bierbrouwers en brouwerijverhuurders zijn er op dit moment te vinden, dat zijn er 66 meer dan in juni 2016.

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur geeft aan dat er vorig jaar in totaal negentig nieuwe bierbrouwers de sprong waagden. In Utrecht nam het aantal actieve biermakers zelfs met een derde toe van 31 brouwerijen in juni 2016 naar 42 op dit moment.

De provincie Noord-Holland wint met een totaal van 110 brouwerijen. Maar bekeken per inwoner van de provincie staat Noord-Brabant aan kop, met vier brouwerijen per 100.000 inwoners. Het landelijk gemiddelde is 2,9 brouwerijen per 100.000 inwoners.

Brouwen op locatie
Meer dan de helft van het bier in Nederland wordt door bedrijven met een eigen brouwerij gemaakt.Daarnaast zijn er 230 kleine bierbrouwers die produceren in ketels op een andere locatie, omdat zij geen eigen brouwerij hebben, de zogeheten brouwerijhuurders.

Brouwerijverhuurders gebruiken niet de hele capaciteit van hun brouwerij, of brouwen zelfs helemaal niet. Ze verhuren hun brouwerij aan de hierboven genoemde brouwerijhuurders.