Algemeen

Freelancers vragen lager uurtarief dan vorig jaar1 min lezen

By 2 september 2016 No Comments

Het gemiddelde uurtarief dat freelancers in 2016 in Nederland vragen, is gedaald ten opzichte van 2015. Dit jaar kwam het uurtarief uit op 43 euro, verleden jaar was dat nog 44 euro.

Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd door Hoofdkraan.nl, een online platform waar vraag en aanbod van freelanceklussen bij elkaar komen. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op 13.500 uitgebrachte offertes van freelancers op de site.

In de provincie Drenthe wordt met gemiddeld 39 euro het laagste uurtarief gevraagd, een daling van maar liefst 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Zelfstandigen in Flevoland waren verleden jaar nog het goedkoopst. Die achterstand wordt dit jaar goedgemaakt met een uurtarief van 42 euro, een aanzienlijke stijging van 22 procent.

Grootste daling

In de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Zeeland vinden de grootste tariefdalingen plaats; respectievelijk 10 en 11 procent. Zelfstandigen in Noord-Brabant zitten dit jaar met een uurloon van gemiddeld 44 euro overigens wel bij de koplopers.

In Noord-Holland wordt door de freelancers met 45 euro het hoogste uurtarief gevraagd, hetzelfde bedrag als een jaar eerder.

Vier grote steden

Freelancers in Utrecht zijn het duurst met een gemiddeld uurtarief van 47 euro, dat overigens gelijk bleef aan verleden jaar.

In Amsterdam en Rotterdam wordt gemiddeld 43 euro per uur gevraagd en in Den Haag 40 euro.

Klik hier om het volledige onderzoek van Hoofdkraan.nl te lezen.