Algemeen

Gasprijzen in Nederland hoger dan gemiddeld in de Europese Unie1 min lezen

By 27 mei 2016 No Comments

Elektriciteit is verhoudingsgewijs wel goedkoop. Echter voor gas betalen Nederlanders gemiddeld meer dan inwoners van andere Europese Unie landen. Met ruim 75 eurocent per kubieke meter aardgas betalen Nederlandse huishoudens ruim 6 eurocent meer dan gemiddeld in de EU. Nederland is het vijfde land als het gaat om de prijzen per kubieke meter aardgas in de EU, in Roemenie is aardgas het goedkoopst. Een Nederlands huishouden was in 2015 gemiddeld 1.200 euro kwijt aan aardgas.

Stijging

De afgelopen vijf jaar is de prijs van een kubieke meter aardgas met ruim 10 eurocent gestegen naar 75,4 eurocent in 2015. Dit terwijl de prijzen in Nederland al jaren relatief hoog zijn. De basisprijs, de consumentenprijs zonder belastingen, is met 0,9 eurocent gestegen. De belastingen zijn met 9,5 eurocent gestegen. Op de lijst met hoogste belastingen op aardgas staat Nederland op de derde plaats achter Denemarken en Zweden.

Elektriciteit relatief goedkoop

Na een top drie plaats in 2007 en een top tien plaats in 2010 is Nederland gezakt tot een twaalfde plaats op de lijst hoogste prijs per kWh in de EU. In Nederland betalen huishoudens gemiddeld 2,7 eurocent per kWh minder dan het gemiddelde in de EU. In Nederland is de afgelopen vijf jaar de prijs gedaald terwijl het gemiddelde in de EU juist steeg. In 2015 gaf een Nederlands huishouden gemiddeld 580 euro uit aan elektriciteit.