Algemeen

Geen Wet DBA, maar geen vertrouwen in het alternatief1 min lezen

By 18 oktober 2017 No Comments

De Wet DBA gaat er uiteindelijk toch niet komen. Het nieuwe kabinet heeft nieuwe maatregelen bekend gemaakt om de schijnzelfstandigheid in Nederland tegen te gaan. De Wet DBA is al vanaf de start een veelbesproken onderwerp onder ZZP’ers, en heeft volgens veel ZZP’ers de laatste jaren tot veel meer onzekerheid geleid.

Niet iedere ZZP’er is hetzelfde. Vooral de laatste jaren zijn er steeds meer ZZP’ers bijgekomen, waardoor er steeds meer verschillende segmenten zelfstandige ondernemers zijn ontstaan. Ondertussen is het kabinet wel bezig om alle ZZP’ers onder één groep te noemen. En daar gaat het volgens een groot aantal ZZP’ers fout, meldt ZZP Nederland.

 

Nieuwe maatregelen voor ZZP’ers

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, wil het nieuwe kabinet onder andere werken met een minimumtarief per uur, een bepaalde duur van het traject en wordt er specifieker gekeken naar de aard van de werkzaamheden. En dat leidt volgens een groot aantal ZZP’ers tot pure willekeur. Maar liefst 76% van de ZZP’ers heeft op dit moment geen vertrouwen dat het nieuwe systeem wel de gewenste resultaten zal opleveren.

 

Het voornaamste probleem, volgens de ZZP’er, is dat het kabinet met deze maatregelen onjuist onderscheid maakt tussen ondernemers en andere werkenden in Nederland. De nieuwe maatregelen komen erop neer dat een ondernemer toch langs de lat van het arbeidsrecht wordt gelegd. Echter zou dit voor ondernemers helemaal niet relevant moeten zijn.

 

Daarom vindt 91% van de zelfstandige ondernemers dat er een nieuwe rechtsvorm voor ondernemers moet komen, waarmee binnen de noemer ‘ZZP’ onderscheid gemaakt kan worden tussen de ondernemers en de schijnzelfstandigen.