Algemeen

Gemeentelijke belastingen in 2017: 9,4 miljard euro1 min lezen

By 23 december 2016 No Comments

Volgend jaar denken de gemeenten 9,4 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen.

De onroerendezaakbelasting (ozb), de riool- en de afvalstoffenheffing leveren samen ruim 7,1 miljard euro op. Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ozb-opbrengsten stijgen in 2017 met 2,5 procent tot 3,9 miljard euro. Dat is de kleinste stijging sinds 2006. De rioolheffing stijgt met 1 procent, de laagste stijging in tientallen jaren.

De opbrengst aan afvalstoffenheffingen daalt in 2017 met 0,7 procent tot 1,7 miljard euro. De verwerkingskosten dalen gestaag en dat resulteert in lagere tarieven.

Middenstand en horeca

De precariobelasting stijgt met 14,4 procent het meest. Precariobelasting wordt geheven voor het gebruik van openbare grond, zoals voor het plaatsen van bijvoorbeeld terrassen, luifels, lichtreclames, vlaggen, kabels en leidingen. Deze forse stijging volgt op een enorme stijging van ruim 32 procent dit jaar. De verwachte opbrengst komt op ruim 238 miljoen euro uit in 2017. Vooral winkeliers en horecaondernemers worden aangeslagen voor deze belasting.

De stijgingen van de precariobelasting zijn vooral veroorzaakt doordat meer gemeenten besloten deze belasting nu ook te heffen op ondergrondse kabels en leidingen. Ook hebben sommige gemeenten hun tarieven verhoogd.

Toeristen

De opbrengsten van de toeristenbelasting zullen naar verwachting stijgen met 13,3 procent naar 217 miljoen euro. In 2016 steeg de opbrengst met 8,6 procent.