Algemeen

Goed nieuws! Bedrijven betalen facturen weer sneller1 min lezen

By 26 februari 2018 No Comments

Weer goed nieuws in de wereld van betaaltermijnen: de gemiddelde betaaltermijn van facturen ligt op dit moment op 40,6 dagen. Dat is een lichte verbetering op 2016, waar de gemiddelde termijn nog boven de 41 dagen lag.

Dit blijkt uit een onderzoek van Graydon. Vooral binnen de sector Dienstverlening zijn de betalingen sneller uitgevoerd. De gemiddelde betaaltermijn ligt daar op 38,4 dagen. IT & Communicatie is de traagste sector wat betreft betalingen, daar blijven facturen gemiddeld 43,3 dagen openstaan.

 

Wet uiterste betaaltermijn

Sinds vorig jaar juli moeten grote ondernemingen hun facturen verplicht binnen 60 dagen betalen. Deze wet is ingegaan om te voorkomen dat het MKB wordt benadeeld bij late betalingen van grote ondernemingen. In het verleden kwam het regelmatig voor dat facturen maanden openstonden, wat vaak tot gevolg had dat bedrijven failliet gingen omdat de inkomende rekeningen niet konden worden betaald.

De wet heeft dan ook een goede stimulans gebracht binnen de wereld van betaaltermijn. Toch zijn er nog diverse initiatieven, zoals Betaalme.nu, die de betaaltermijn nog verder omlaag willen brengen. Zo moet de betaaltermijn van 30 dagen in de toekomst de standaard worden.