Algemeen

Groeiend aantal ZZP’ers met hoger uurloon in de bouw1 min lezen

By 11 augustus 2017 No Comments

De bouw in Nederland kampt de laatste jaren met een flink personeelstekort. Dit heeft ertoe geleid dat er steeds meer ZZP’ers in deze markt actief zijn. Deze groei aan ZZP’ers biedt goede mogelijkheden voor bedrijven in de bouw, omdat zij op deze manier eenvoudig het personeelstekort kunnen opvullen. Maar dit brengt ook meer kosten met zich mee, omdat de ZZP’ers een hogere vergoeding rekenen dan het personeel.

Enkele jaren geleden was het gemiddelde uurtarief voor ZZP’ers in de bouw nog €25. Dit is inmiddels gestegen tot €45, een eerlijker loon binnen deze markt. Tijdens de crisis waren veel bouwvakkers op zoek naar een baan, waardoor de uurtarieven de laatste jaren lager waren dan gebruikelijk is binnen deze markt.

 

Inmiddels hebben de betere economische omstandigheden van de afgelopen jaren geleid tot een groei in het aantal projecten en opdrachten binnen deze markt. Dit biedt bouwvakkers, in combinatie met het personeelstekort, voldoende redenen om het tarief te verhogen. ZZP’ers in deze markt zullen de komende jaren waarschijnlijk nog met hogere uurtarieven komen indien het personeelstekort binnen deze markt niet op korte termijn wordt opgelost.