Algemeen

Grote bedrijven worden voor ZZP’ers en MKB steeds toegankelijker3 min lezen

By 3 augustus 2018 No Comments

Enkele jaren geleden was het voor ZZP’ers en MKB’ers vrijwel onmogelijk om voor grote bedrijven te werken. Deze hadden over het algemeen al hun eigen netwerk van leveranciers.

Door nieuwe ontwikkelingen wordt het vandaag de dag voor ZZP’ers en MKB’ers wel interessant om voor deze grote bedrijven te werken. Zo lopen kleine ondernemingen minder risico bij deze grote partijen en zijn de bedrijven vandaag de dag een stuk toegankelijker. In dit artikel lees je waarom je als ZZP’er of MKB’er moet nadenken of grote bedrijven een nieuwe bron van afname kunnen worden.

Er wordt sneller betaald

Het grootste obstakel voor kleine ondernemingen om zaken te doen met grote bedrijven lag altijd bij de financiële kant. Veel grote bedrijven hadden lange betaaltermijnen waardoor kleine ondernemingen grote risico’s liepen en hierdoor soms in financiële problemen kwamen.

Het was niet vreemd dat een factuur voor meer dan 2 maanden onbetaald bleef. Vooral voor kleine ondernemingen brengt dit grote risico’s met zich mee. Tenslotte maak je als kleine onderneming vaak hoge kosten als je voor een groot bedrijf aan de slag gaat.

Dankzij een initiatief dat enkele jaren geleden is gestart, genaamd Betaalme.nu, is er een redelijke groep grote bedrijven dat vandaag de dag gewoon netjes alle facturen op tijd betaalt. Deze nieuwe betaaltermijn ligt op 30 dagen.

Bovendien komen er ook steeds meer initiatieven waarbij kleine ondernemingen al vooraf hun factuur kunnen laten uitbetalen. O2 Factoring biedt een voorschot op de factuur. Doordat grote bedrijven een hoge kredietwaardigheid hebben, worden initiatieven zoals deze veel toegankelijker voor kleinere ondernemingen.

Google werkt al veel met ZZP’ers

Het is vandaag de dag ook gangbaar om als groot bedrijf samen te werken met ZZP’ers en MKB’ers. Een goed voorbeeld is Google, een van de grootste bedrijven ter wereld. Eerder deze week werd bekend dat Google wereldwijd met duizenden zelfstandigen werkt.

Deze zelfstandigen werken vaak enkele maanden voor het grote bedrijf. Er is dus geen sprake van lange vaste contracten. Dit is voordelig voor het grote bedrijf, maar ook voor de zelfstandige die graag van zijn vrijheid geniet.

Steeds meer grote bedrijven kiezen er dan ook voor om met zelfstandigen of kleinere ondernemingen te werken. Kleine ondernemingen zijn over het algemeen flexibel, waardoor het voor medewerkers en teams binnen grote bedrijven gemakkelijker is om met hen te werken.

Het internet en social media brengt nieuwe kansen

Tot enkele jaren geleden was het binnen de zakelijke wereld gebruikelijk om een netwerk aan standaard leveranciers in te schakelen. Vandaag de dag is dat niet meer zo.

Door de opkomst van social media is het voor medewerkers binnen grote bedrijven een stuk gemakkelijker om iemand te vinden die voldoet aan het profiel waar zij naar op zoek zijn.

Het opbouwen van relaties met iemand binnen een groot bedrijf is nog steeds essentieel, maar social media haalt al veel van deze obstakels weg. Het biedt een kans om mensen online te ontmoeten die men vaak buiten het internet niet tegen zou komen.

Andersom biedt het voor kleine ondernemingen juist kansen om contact op te nemen met medewerkers binnen grote bedrijven die zij normaal gesproken niet tegen zouden komen. Deze nieuwe ontwikkelingen maken het voor ZZP’ers en MKB’ers dan ook steeds gemakkelijker.

Grote bedrijven kunnen als klant dus zeer interessant zijn

De grootste obstakels, namelijk betaald worden, bereidwilligheid en toegankelijkheid, zijn vandaag de dag weggenomen uit de relatie tussen grote bedrijven en ZZP’ers of MKB’ers. Dit biedt mooie kansen voor ondernemingen om nieuwe samenwerkingen te starten.

Leave a Reply