Algemeen

Haal het maximale uit jezelf als ondernemer4 min lezen

By 16 augustus 2018 No Comments

Veel ondernemers zijn continu bezig om hun bedrijf beter te leiden, op zoek naar nieuwe klanten en ook het eigen diensten- of productaanbod uit te breiden. Als ondernemer wil je het maximale uit jouw eigen onderneming halen. En daarvoor moet je vaak starten met het maximale uit jezelf te halen.

Over het algemeen wordt aangeraden om harder te werken en meer uren te maken als je het maximale uit jezelf wilt halen. Toch is dit vaak verkeerd advies, als ondernemer kun je met 40 uur per week nog steeds ontzettend veel bereiken. Sterker nog, harder werken en meer uren maken leidt juist voor tot minder resultaat.

Maar hoe haal je als ondernemer nu echt het maximale uit jezelf? In dit artikel geven wij jou een aantal tips.

1. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Het is goed om up-to-date te blijven met het laatste nieuws uit jouw markt. Wat doen jouw concurrenten bijvoorbeeld? Dit is niet alleen voor grote bedrijven belangrijk, ook zelfstandigen moeten goed in de gaten houden wat de trends binnen de markt zijn. Denk hierbij aan stijgende uurtarieven in jouw markt, zodat jij jouw uurtarief ook kunt verhogen.

Maar ook algemene veranderingen binnen de markt zijn essentieel voor jouw onderneming. Door goed op de hoogte te zijn van het laatste nieuws, door middel van media of bijvoorbeeld Google Nieuws, ben je goed voorbereid op veranderingen.

Bovendien kun je goede nieuwe ideeën opdoen door het laatste nieuws in de gaten te houden. Door creatief naar de markt te kijken, bedenk je andere invalshoeken om in te spelen op goede kansen voor jou als ondernemer.

2. Lees nieuwe boeken over jouw markt en over ondernemen

Als ondernemer ben je bezig om meer marktkennis te verkrijgen, zodat jij jouw onderneming zo goed mogelijk kunt leiden. Het is in dit geval ook slim om boeken te lezen over ondernemen. Ieder jaar komen er nieuwe boeken uit en kun je op een unieke manier kennis opdoen om beter en slimmer te ondernemen.

Bekende ondernemers zoals Richard Branson en Bill Gates hebben al boeken geschreven over hoe zij als ondernemer nadenken, kansen pakken en zichzelf ontwikkelen. En ook Nederlandse ondernemers hebben boeken geschreven. Door je tijdelijk in te leven in de schrijver, kun je op een creatieve manier zorgen dat je jouw vaardigheden als ondernemer ontwikkelt.

3. Blijf jezelf continu ontwikkelen

Stilstand is achteruitgang, wordt weleens gezegd. En dat geldt ook voor een ondernemer. Als jij het maximale uit jezelf wilt halen, zul je regelmatig bezig moeten zijn met jouw eigen ontwikkeling.

Kijk bijvoorbeeld naar een sporter die ook altijd het maximale uit zichzelf probeert te halen. Sporters gaan niet van wedstrijd naar wedstrijd. Tussen twee wedstrijden trainen zij om efficiënter en slimmer te kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Zo moet jij het ondernemerschap ook bekijken: door regelmatig bezig te zijn met jouw ontwikkeling als ondernemer ben je bezig om steeds meer uit jezelf te halen.

4. Werk niet hard, werk juist slim

Er zijn ondernemers die heel goed 70 uur per week kunnen werken en met hun gezondheid niet achteruitgaan. Maar er zijn ook genoeg ondernemers die door de druk van de 70-urige werkweek juist wel problemen krijgen met hun gezondheid.

Je haalt het maximale uit jezelf op het moment dat je door hebt hoeveel uur per week jij goed en slim kunt werken. Het loont vaak niet om 70 uur te werken, want de meeste ondernemers hebben na 40 tot 50 uur al geen energie meer om slim te werken. Je bent dan nog wel aan het werk, maar de kwaliteit van jouw werk gaat achteruit.

Door slim te werken, verhoog jij jouw productiviteit en kun jij dus ook veel meer uit jezelf halen.

5. Blijf praten met andere ondernemers

Door het gesprek aan te gaan met andere ondernemers, maak je het voor jezelf eenvoudiger om creatief te blijven en je als ondernemer te ontwikkelen. Andere ondernemers kunnen jou een andere invalshoek bieden om naar jouw markt, klanten en diensten of producten te kijken.

Het is daarom slim om een goede partner te zoeken die jou als ondernemer kan helpen. En ook de volgende stap helpt hier goed bij.

6. Zoek een goede mentor of adviseur

Ondernemers zijn gebaat bij een goede mentor die hen kan helpen op momenten dat zij zelf even vastzitten. Iedere ondernemer heeft er weleens mee te maken, want je hebt als ondernemer niet direct overal het juiste antwoord op.

Een mentor of adviseur kan jou op die momenten helpen om het vanuit een andere hoek te bekijken. Dit geldt niet alleen voor ondernemers met personeel, ook zelfstandigen zijn er over het algemeen bij gebaat om een goede mentor of adviseur in te schakelen om meer uit zichzelf te kunnen halen.

7. Geef jezelf voldoende rust

En dan is er nog het onderdeel rust, wat ontzettend belangrijk is voor ondernemers. Zoals eerder gezegd, is het voor iedere ondernemer mogelijk om tot het uiterste te gaan in het werk. Maar vaak doe je dat maar voor korte tijd. Na een maand met 70-urige werkweken zul je al snel merken dat je weinig energie overhoudt.

Blijf daarom voldoende rust nemen. Net als een sporter die zich voorbereidt op wedstrijden, kun je als ondernemer het beste momenten van rust inschakelen. Dit geldt niet alleen gedurende de dag, maar zelfs gedurende het jaar. Denk aan een korte vakantie, een weekend erop uit in Nederland of een activiteit om jouw dagelijkse routine te onderbreken.

Leave a Reply