Algemeen

Help! Energieprijzen stijgen sneller dan verwacht3 min lezen

By 31 augustus 2017 No Comments

Dat energie na jarenlange daling weer duurder ging worden, was al vanaf eind 2016 bekend. Maar dat het zó hard zou gaan, had niemand verwacht. Voor veel ondernemers is de energierekening een belangrijke kostenpost. Wat moet je doen?

Normaal gesproken dalen de inkoopprijzen in de zomer. Er wordt immers minder gas verbruikt (geen verwarming) en ook minder elektriciteit (er is lang zonlicht, dus weinig verlichting noodzakelijk). Minder vraag betekent lagere prijzen in de handel.

Echter, MKB Collectieven werd bij de maandelijkse collectieve inkooprondes van juni, juli én augustus telkens met hogere prijzen geconfronteerd. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de inkoopronde van september wéér duurder worden.

Als “normale consument” merk je niet veel van de stijging. Ook als je een variabel contract hebt (prijzen stijgen en dalen mee met de markt, dit geldt voor ca. 55% van de mensen) wordt het tarief maar twee keer per jaar aangepast. De veranderde kostprijs wordt per 1 januari en 1 juli doorberekend. Per afgelopen 1 juli ging de gemiddelde Nederlander er al met een paar tientjes per jaar op achteruit.

 

Wat is jouw situatie? Kijk hieronder wat het verstandigste is:

 

Ik heb net een vast contract gesloten, of het loopt nog langer dan 18 maanden door

Prima, je bent beschermd tegen de prijsstijging. Houd het wel in de gaten: je kan een jaar van te voren al op zoek gaan naar een nieuw contract, dat aansluit op de einddatum van het huidige. In een stijgende markt is dat slim. Vaak kan je bij de huidige leverancier het lopende contract openbreken en verlengen. Je gaat dan op korte termijn iets meer betalen (vanwege de gestegen prijs) maar uiteindelijk verdien je dat dubbel en dwars terug.

 

Ik heb geen vaste tarieven (variabel)

De afgelopen jaren heb je geprofiteerd van de prijsdaling. Dat is mooi, maar nu kost het opeens geld. Het verstandigste is om echt zo snel mogelijk een contract met vaste tarieven te nemen, liefst voor wat langere tijd. Via het maandelijkse energiecollectief van MKB Collectieven kom je achter de scherpste zakelijke tarieven! Dit is ook mogelijk voor ZZP’ers en bedrijven aan huis!

 

Mijn contract loopt nog ongeveer een jaar door

Dan is dit het moment om alvast toe te slaan. Over een jaar zijn de prijzen bijna zeker weer hoger dan vandaag. Dus wat is er beter dan de prijs van vandaag vastleggen, maar die pas laten ingaan over een jaar? In veel gevallen is het zelfs winstgevend om alvast over te stappen: de boete weegt vaak niet op tegen de verdiensten. Via het maandelijkse energiecollectief van MKB Collectieven kom je achter de scherpste zakelijke tarieven! Hier kan je je ook laten informeren wat de beste keuze is, en een berekening laten maken. Deze service is gratis en vrijblijvend.

 

 

Mijn contract loopt nog korter dan een jaar

Dan is er echt geen moment te verliezen! Of je vraagt alvast een verlenging bij de bestaande leverancier, of je kijkt naar de beste alternatieven in de markt. In ieder geval is het belangrijk om niet te wachten tot het moment daar is. Via het maandelijkse energiecollectief van MKB Collectieven kom je achter de scherpste zakelijke tarieven! Dit is ook mogelijk voor ZZP’ers en bedrijven aan huis!

 

Ik heb een particulier contract, maar wel een KvK-inschrijving op dit adres

Het is heel eenvoudig: doorgaans zijn zakelijke tarieven voordeliger dan particuliere. Echter, veel mensen denken dat ze hier geen gebruik van mogen maken, omdat het adres niet, nauwelijks of slechts deels zakelijk gebruikt wordt.

Dit hoeft geen enkel bezwaar te zijn. Zolang de rekening gewoon vanuit privé betaald wordt, is er geen enkel bezwaar om het contract op de zaak te zetten. Dit bespaart vaak een hoop geld!