Algemeen

Het BSN-nummer is ook voor ZZP’ers privé1 min lezen

By 11 juli 2018 juli 25th, 2018 No Comments

Dit is wat de Autoriteit Persoonsgegevens heeft laten weten aan de Belastingdienst. Zzp’ers hebben ook recht op bescherming van hun gegevens dus zij zouden niet verplicht moeten zijn om hun gegevens zomaar bloot te leggen. De Belastingdienst moet voor 1 januari 2019 met een oplossing komen en een alternatief hebben voor het BSN-nummer dat voorkomt in het Btw-identificatienummer. Na deze datum mag het BSN-nummer niet gebruikt worden als onderdeel van het btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Gebeurt dit wel dan kan de Belastingdienst een dwangsom opgelegd worden.

BSN-nummer

Het BSN-nummer is een uniek persoonsnummer dat op identiteitsdocumenten van een persoon vermeld staat. Het nummer is een eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. De Belastingdienst kent een btw-identificatie toe die bestaat uit, onder andere, dit BSN-nummer. ZZP’ers zijn verplicht om dit btw-identificatie nummer op hun website en facturen te vermelden.

Risico

Zzp’ers zijn hier al een tijdje niet blij mee en hebben al meerdere malen gevraagd of hier wat aan gedaan kan worden. Het BSN is namelijk een persoonlijk- en uniek nummer. Als dat zomaar publiek is, bestaat er een risico op, onder andere, identiteitsfraude. Iets dat al meerdere malen is voorgekomen.

Privacy Bescherming

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft controle gedaan bij de Belastingdienst op naleving van de AVG, de nieuwe privacywet die afgelopen 25 mei is ingegaan. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het BSN-nummer een vertrouwelijk persoonsgegeven. Om deze reden eist de AP dat de Belastingdienst met een oplossing komt. Het BSN-nummer mag per 1 januari 2019, niet meer gebruikt worden in het btw-identificatie nummer. Dit gaat een lastig en een langdurig proces worden voor de Belastingdienst, die er niet zeker van is of 1 januari aanstaande haalbaar gaat zijn.

Leave a Reply