Algemeen

Het DBA-probleem: dit moet je weten1 min lezen

By 2 augustus 2017 No Comments

De afgelopen tijd is de wet DBA steeds meer in opspraak gekomen door het groeiend aantal onzekerheden voor werkgevers en ZZP’ers. De chaos wordt hierdoor iedere dag groter, want er zijn nog steeds geen duidelijke richtlijnen bekend over de nieuwe wetgeving.

Steeds meer oud-werknemers kiezen ervoor om aan de slag te gaan als ZZP’ers in dienstverband. Dit biedt financiële voordelen voor de werkgever, want de gebruikelijke sociale lasten hoeven niet te worden afgedragen.

 

Binnenkort verandert het een en ander

Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet duidelijk, dit wordt keer op keer uitgesteld. Voor nu houden de nieuwe regels in dat een werkgever en ZZP’er in een overeenkomst moeten vastleggen welke opdrachten er worden uitgevoerd gedurende de periode dat de ZZP’er voor de werkgever werkt. Deze overeenkomst geeft, wanneer er voldaan wordt aan factoren zoals het gebruik van eigen gereedschap, voor maximaal vijf jaar zekerheid voor de loonheffingen die moeten worden betaald.

 

Aanvullende regels zijn op dit moment nog niet opgesteld. Toch heeft de Belastingdienst aangegeven nu al boetes uit te schrijven aan bedrijven en ZZP’ers die gebruik maken van het verkapte dienstverband. Omdat er nog geen specifieke regels zijn opgesteld, lijken dit vooralsnog waarschuwingen en geen daadwerkelijke boetes. De voornaamste reden om geen boetes te hoeven betalen is het feit dat veel werkgevers en ZZP’ers nog steeds geen idee hebben wat de nieuwe regels zullen inhouden. Daar zal de komende maanden meer duidelijkheid over vrijkomen, maar tot die tijd blijft het gissen wat de nieuwe wetgeving zal inhouden.