Algemeen

Het regeerakkoord is gefocust op de Nederlandse ondernemer2 min lezen

By 19 oktober 2017 No Comments

Als het aan onze nieuwe regering ligt, wordt Nederland ondernemender. Dit wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld een kortere doorbetaling bij ziekte voor ondernemingen met minder dan 25 werknemers. En het einde van de rompslomp van de dividendbelasting. Toch gaan de lasten voor het bedrijfsleven de komende regeerperiode per saldo licht omhoog.

De VPB daalt

Ondernemingen hoeven over enkele jaren minder vennootschapsbelasting (VPB) af te dragen over hun winsten. Die tarieven dalen naar 16% voor de eerste € 200.000 winst en 21% daarboven. Dat klinkt goed, maar eigenlijk zou de grens voor het lage tarief in de VPB volgend jaar al worden opgetrokken van € 200.000 naar € 250.000.

Daarnaast wordt het verrekenen van verliezen binnen een paar jaar ingeperkt: de periode om verliezen in een boekjaar met winsten van de negen daarop volgende boekjaren te verrekenen wordt verkort naar zes jaar.

Ook de renteaftrek wordt beperkt en ook de afschrijvingsregels voor een pand dat een onderneming in eigen gebruik heeft worden versoberd. Ook het lage VPB-tarief voor winsten uit innovaties in de innovatiebox gaat omhoog: van 5% naar 7%.

Extra tegenvaller dga door hoger tarief box 2

Voor Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) geldt dat het tarief in box 2 van de inkomstenbelasting, inkomen uit aanmerkelijk belang, de komende jaren flink wordt opgeschroefd. Dat tarief gaat naar 28,5%. Op die maatregel komt behoorlijk wat kritiek, zowel van ondernemers als van fiscalisten. Het hogere tarief verhoogt de belastingdruk op dga’s onnodig. Veel dga’s laten de winsten in hun BV zitten als buffer in plaats van die uit te keren als inkomen uit aanmerkelijk belang. Straks wordt het voordeliger om dat alsnog wél te doen, voordat de tariefsverhoging ingaat.

Lage BTW-tarief van 6% naar 9%

Als laatste wordt het lage BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Uit gesprekken met kappers en fietsenmakers blijkt dat die er niet bepaald vrolijk van worden dat consumenten meer gaan betalen voor een knipbeurt of reparatie van een lekke band. 

 

Geschreven door de redactie van MKB Belangen