Algemeen

Hoe de formatie de voordelen van ZZP’ers zal beïnvloeden2 min lezen

By 14 juli 2017 No Comments

De afgelopen maanden is de Tweede Kamer bezig geweest om een nieuw kabinet te formeren. Na enkele maanden onzekerheid is er op dit moment nog steeds geen zekerheid over welke partijen samen gaan werken om het land te besturen. De uitkomst van de formatie is ook voor ZZP’ers van groot belang.

Tijdens de formatie zijn meerdere partijen naar voren gekomen die een variërende mening hebben over de voordelen voor ZZP’ers. Zo staat D66 voorop bij het behouden van de zelfstandigenaftrek, een handig belastingvoordeel voor zelfstandigen. Daarbij moet volgens D66 ook het opbouwen van het pensioen vereenvoudigd worden en moeten zelfstandigen zich gemakkelijker kunnen verzekeren. Uit onderzoek bleek deze week dat maar liefst 80% van de ZZP’ers niet is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, dus dit is een stap in de juiste richting.

 

De VVD, welke als grootste partij vanzelfsprekend aan tafel zit bij de formatie, pleit voor aanvullende voordelen voor ZZP’ers. Zij richten zich op een betere economie waarin ZZP’ers bijvoorbeeld eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Een zelfstandige moet vrijheid hebben en houden, onder andere door de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een pensioencollectief; dit moet volgens de VVD echter niet verplicht worden.

 

De ChristenUnie strijdt om een gezamenlijke arbeidsongeschiktheidsverzekering op te stellen voor alle zelfstandigen. Dit wordt een basisverzekering waarbij zelfstandigen zelf kunnen kiezen om aanvullende verzekeringspakketten af te sluiten.

 

Het CDA wil ook graag verder met de zelfstandigenaftrek, maar alleen voor zelfstandigen die jaarlijks ook een minimaal bedrag in het eigen pensioen investeren. Het bedrag dat wordt bespaard met de zelfstandigenaftrek zal dus gedeeltelijk in een eigen pensioenpotje eindigen.

 

De komende weken, of zelfs maanden, zullen nog onzekerheid meebrengen voor de toekomst van ZZP’ers. Zoals het er nu uitziet zal de gemiddelde ZZP’er in ieder geval de komende jaren nog steeds aanspraak kunnen maken op de zelfstandigenaftrek. Daarnaast kunnen er nieuwe wetten komen die leiden tot hogere kosten voor ZZP’ers, daartegenover staat dat de ZZP’er vanuit de basis verzekerd is en ook actief spaart voor het pensioen.