Algemeen

Hoe duurzaamheid de reputatie van jouw bedrijf verandert2 min lezen

By 28 augustus 2018 februari 14th, 2020 No Comments

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderdeel voor jouw onderneming. Service staat bij de meeste bedrijven terecht voorop. Maar een tweede factor die speelt bij de mening van jouw klanten is duurzaamheid.

Zowel grote bedrijven als zelfstandige ondernemers hebben vandaag talloze mogelijkheden om hun bedrijf duurzaam te maken. Dit gaat verder dan zo min mogelijk CO2 uitstoten, ook andere onderdelen spelen vandaag de dag invloed.

In dit artikel lees jij enkele tips om jouw bedrijf duurzamer te maken.

1. Maak goede afspraken met leveranciers

Veel bedrijven kijken intern naar de mogelijkheden om duurzaam te opereren. Maar vaak zijn het de leveranciers die een grotere invloed op de duurzaamheid kunnen hebben. De producten en diensten die jij als ondernemer bij leveranciers afneemt kunnen in veel gevallen ook duurzamer.

Denk hierbij aan het gebruik van gerecycled materiaal. Je kunt zelf afspraken maken met leveranciers om met duurzame materialen te werken.

2. Bekijk de directe omgeving

Groen is goed voor het milieu. Vandaag de dag zie je echter steeds minder groen om je heen. Veel bedrijfspanden staan in omgevingen waar flink wordt gebouwd. Toch is het van belang dat er veel groen rondom het bedrijf aanwezig is.

Denk hierbij aan het planten van bomen of het kopen van kantoorplanten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het draagt ook aanzienlijk bij aan jouw productiviteit. Onderzoek toont aan dat mensen ongeveer 15% productiever zijn wanneer zij planten om zich heen hebben.

3. Verminder het bedrijfsafval

Het afval dat jouw onderneming iedere maand produceert moet goed gescheiden worden. Daarbij kun je ook flinke stappen zetten om minder afval te produceren. Denk hierbij aan het verminderen van papieren documenten die in jouw onderneming gebruikt worden.

Tegenwoordig doen wij al veel via onze smartphones en computers. Maar veel bedrijven gebruiken intern nog steeds geprinte documenten om informatie tussen medewerkers te verspreiden. Dit is bij een enkele print niet erg maar kan door de loop van het jaar tot veel papierverspilling leiden.

4. Wees zuinig met jouw energie

Energie houdt onze economie draaiende. Geen enkele onderneming kan zonder een goede energieleverancier. Je dient bij energie echter goed op te letten wie jouw leverancier is en op welke manier zij deze energie produceren. Vaak is de CO2-uitstoot van jouw energieleverancier groter dan jij denkt.

Daarentegen gebruikt ook een groot deel van de Nederlandse energieleveranciers tegenwoordig groene systemen om energie op te wekken. 

Verbeter jaarlijks jouw duurzaamheid

De duurzaamheid van jouw onderneming is niet een kleine stap die jij eenmalig neemt. Het is belangrijk om de komende jaren te bekijken op welke manier jij de duurzaamheid van jouw onderneming verder kunt verbeteren.

Door jaarlijks tijd en geld te investeren in de duurzaamheid van jouw onderneming, draag jij aanzienlijk bij aan de duurzaamheid van de Nederlandse maatschappij in haar geheel.

Leave a Reply