Algemeen

Hoe stimuleer je financieel gezond gedrag bij werknemers1 min lezen

By 26 mei 2017 No Comments

Een meerderheid (ruim 60 procent) van de Nederlandse werkgevers kampt met medewerkers met financiële problemen, blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Er wordt een website gelanceerd om werkgevers te ondersteunen bij het signaleren van problemen en het bieden van hulp. Financieelgezondewerknemers.nl is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Nibud, Divosa, NVVK en Wijzer in geldzaken.

Hoe hou je de financiële fitheid van je medewerkers in de gaten?
Er zijn een aantal vragen die je als werkgever zelf kunt beantwoorden, zoals: melden partners elkaar aan de pensioenuitvoerder als ze gaan samenwonen, zijn er geldproblemen of is er loonbeslag, leiden scheidingen tot financiële problemen, wordt er vaak om een voorschot gevraagd?

Doe regelmatig een financiële gezondheidscheck
Omdat veel werknemers geen idee hebben of ze financiële risico’s lopen, kun je als werkgever regelmatig een financiële check aanbieden. Zo’n check kan betrekking hebben op de huidige situatie, maar bijvoorbeeld ook op wat er gebeurt als er wijzigingen in de huidige situatie zijn, zoals werkloosheid, pensioen, overlijden of een scheiding.

Zo’n check kan digitaal, maar ook door middel van advies van een deskundige, zoals een financieel coach of een planner of een combinatie daarvan. Daarnaast bestaan er workshops over geldzaken die je kunt aanbieden, of gewoon een folder met informatie.

Praten!
Ga in gesprek wanneer je het vermoeden hebt dat je werknemer financiële problemen heeft. Zorg ervoor dat je dit gesprek zo neutraal mogelijk houdt, toon medeleven, en stel open vragen. Vraag of je je medewerker advies mag geven en stel vervolgens samen een actieplan op.