Algemeen

Hoe trek je de kosten van je auto af als ondernemer?2 min lezen

By 7 juni 2018 juni 25th, 2018 No Comments

Vele kleine ondernemers gebruiken dagelijks een auto als vervoermiddel om hun werk uit te kunnen voeren. Denk maar bijvoorbeeld aan wanneer je je klanten opzoekt, in plaats van dat zij naar jou toe komen. Of als je ergens naartoe moet voor een vergadering. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de kosten die je maakt met je auto. Mag je die nu wel, niet, of gedeeltelijk aftrekken? Dit vragen vele kleine en startende ondernemers zich af. We lichten het daarom hier kort toe.

Is de auto jouw privébezit?

In dit geval kun je zeker de kosten die je zakelijk maakt aftrekken maar moet je, om te beginnen, goed bijhouden welke ritten je zakelijk maakt. Van elke rit die je voor je werk maakt moet je de datum registreren, het adres van vertrek en aankomst en het totaal aantal kilometers dat je hebt afgelegd. De route moet wel de meest logische route zijn, en is dit niet het geval, dan moet je goed uit kunnen leggen waarom je deze route neemt.

Van het totaal aantal kilometers die je zakelijk hebt afgelegd kun je de Btw aftrekken in de BTW aangifte. Ook kun je de autokosten van de zakelijke kilometers van je inkomstenbelasting aftrekken. Dit doe je door het aantal zakelijk afgelegde kilometers te vermenigvuldigen door 0,19€.

Is de auto van de zaak?

In dit geval kun je alle auto gerelateerde kosten aftrekken. Denk aan benzine, onderhoud, verzekeringen, parkeren, wasstraat etc. Deze kosten mag je, zonder BTW, van je inkomstenbelasting aftrekken, en de BTW van je BTW-aangifte. Het is wel belangrijk dat je in dit geval minder dan 500 kilometers per jaar privé gebruikt.

In het geval dat je je zakelijke auto meer dan 500 kilometers per jaar privé gebruikt, dan moet je de privé kilometers “bijtellen”. Dit betekent dat je een bepaald bedrag moet optellen bij je inkomen. Je kunt hier meer informatie vinden over de percentages die je in dit geval dient te hanteren.

Ook met een zakelijke auto moet je aan kunnen tonen welke ritten je privé en zakelijk hebt gemaakt, en als er een bepaalde rit niet logisch is vanwege een omweg, moet je kunnen verklaren waren je deze omweg hebt gemaakt.

Ten slotte is het handig om te weten dat in beide gevallen, dus met een privéauto en een zakelijke auto, het woon-werkverkeer niet meetelt als zakelijk gebruik.