Algemeen

Hoofddoek op werkvloer mag verboden worden1 min lezen

By 14 maart 2017 No Comments

Wanneer expliciet in de bedrijfsregels is opgenomen dat hoofddoeken verboden zijn op de werkvloer, mag een werknemer die zich niet aan de regel houdt worden ontslagen.

Volgens het Europese Hof van Justitie mogen ondernemers in hun reglement opnemen dat het dragen van kleding of symbolen die uiting geven aan politiek, filosofie of religie niet is toegestaan. De Europese rechters beoordelen dit niet als discriminatie.

In 2006 werd een Belgische moslima ontslagen omdat ze haar hoofddoek op haar werk bleef dragen, ondanks het feit dat haar werkgever kort daarvoor in het reglement had opgenomen dat dat niet was toegestaan. Tien jaar geleden spande zij daarover een zaak aan bij de Belgische rechtbank.

Het Belgische Hof van Cassatie legde de zaak voor aan het Europese Hof om de correctie interpretatie van de Europese richtlijn tegen discriminatie in deze zaak boven water te krijgen.

Discriminatie

Het Hof oordeelt dat een intern reglement dat werkgevers opstellen geen directe discriminatie is. Als dit gewenst is in het contact met klanten, mogen werkgevers in een intern reglement van hun werknemers eisen dat ze zich “neutraal” kleden.

Als er echter hierover geen tekst is opgenomen in het huishoudelijk reglement, kan niet zomaar worden uitgesloten dat er sprake is van discriminatie wanneer vrouwen wordt verboden een hoofddoek te dragen, aldus de uitspraak.