Algemeen

Huur van huis zzp’er binnenkort niet meer aftrekbaar1 min lezen

By 27 oktober 2016 No Comments

Zzp’ers mogen niet langer de volledige huur van hun huis van de winst aftrekken. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat de Tweede Kamer weten een wetswijziging voor te bereiden. Het leek ook te mooi om waar te zijn!

In augustus oordeelde een rechter dat zelfstandigen met een huurhuis volgens de huidige wet hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst. De uitspraak gaat specifiek over mensen die minimaal één tiende van hun tijd werken vanuit hun huurhuis en daar geen zelfstandige werkruimte voor hebben. Ze doen bijvoorbeeld hun administratie aan de keukentafel.

Er wordt nog maar heel weinig van dit voordeel gebruik gemaakt: op dit moment kost het de Staat ‘nog maar’ 20 miljoen euro. Maar als alle 450.000 mensen die voor de aftrekpost in aanmerking komen van deze ‘regeling’, dan kost dat de Staat een half miljard aan misgelopen inkomsten.

Voortaan maakt het niet meer uit of je een onzelfstandige werkruimte hebt in een koop- of huurhuis: beide kostenposten mag je niet aftrekken van de belasting. Heb je een zelfstandige werkruimte, dan verandert er helemaal niets. Wil je weten of op dit moment nog een deel van de kosten van je huurhuis aftrekbaar is?

Klik hier om een vragenlijst van de Belastingdienst in te vullen.

SP-Kamerlid Farshad Bashir, die de kwestie bij staatssecretaris Wiebes aankaartte, reageert: “Terecht dat Wiebes dit voordeel afschaft dat de ene groep wel heeft en de andere groep niet.”