Algemeen

Ondernemer leent minder gemakkelijk dan particulier1 min lezen

By 7 april 2016 No Comments

Voor een zelfstandig ondernemer of mkb’er is het vaak lastiger een hypotheeklening te krijgen dan voor iemand in loondienst.

Startende ondernemers

Adviesbureau FinaForte vergeleek 26 hypotheekverstrekkers, waaronder de vier grootbanken ABN Amro, ING, Rabobank en SNS. Conclusie: de meeste aanbieders zijn bereid een hypotheek van 102 procent van de koopsom te verstrekken aan een ondernemer, zeker als die een NHG-garantie meeneemt. Moeilijker ligt het voor een startende ondernemer of voor een mkb-directeur; zeker als die een uitgebreide holdingstructuur achter zijn onderneming heeft. Slechts één op de vijf vergeleken hypotheekverstrekkers durft een dga-hypotheek aan.

Drie jaar actief

Alle banken hanteren restricties voor leningen aan ondernemers die minder dan drie jaar actief zijn. Bij zzp’ers wordt het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar als uitgangspunt genomen, soms met het inkomen uit het laatste jaar als maximum.

Gemakkelijker

Volgens Vereniging Eigen Huis lopen veel zzp’ers bij een hypotheekaanvraag aan tegen ‘wantrouwen en tegenwerking’ van de zijde van banken. Banken en andere geldverstrekkers geven op hun beurt aan dat zzp’ers gemakkelijker leningen krijgen dan ze denken, zelfs voor wie minder dan drie jaar actief is. Ook zijn banken inmiddels bezig met de ontwikkeling van speciale hypotheken voor kleine ondernemers.