Algemeen

Incassobureaus aan banden!2 min lezen

By 15 juli 2016 No Comments

“Cowboys die met druk en intimidatie veel geld proberen te verdienen”, zo wordt de wildgroei onder incassobureaus beschreven door de PvdA en de ChristenUnie. Zij pleiten met hun initiatiefwetsvoorstel voor strengere regels voor de ruim zeshonderd incassobureaus in ons land.

Vorig jaar november waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat incassobureaus mensen vaak confronteren met onterechte vorderingen, te hoge incassokosten berekenen en op ontoelaatbare wijze druk uitoefenen om rekeningen betaald te krijgen. De Consumentenbond meldde in februari dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen.

Iedereen kan nu nog zomaar een incassobureau beginnen. Daar willen de partijen een einde aan maken.

“In de incassobranche kom je soms gekke dingen tegen. Wij willen werk maken van een eerlijke en betrouwbare incassosector”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. “Daar vragen overigens ook de incassobureaus om die wél deugen.” Samen met Keklik Yücel van de PvdA dient zij het wetsvoorstel in.

Verplicht incassoregister

De ChristenUnie en de PvdA willen een verplicht incassoregister. Hierin worden alleen de bureaus opgenomen die aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Boetes voor overtredingen gaan omhoog tot maximaal 650.000 euro en als een bureau drie keer de fout in gaat moet het vijf jaar dicht. De ACM ziet erop toe dat de regels worden nageleefd.

“Iedereen kan nu zomaar mensen bang maken en op kosten jagen. Als je schulden hebt, kom je daardoor nóg verder in de problemen”, aldus Keklik Yücel van de PvdA.

De VVD is positief over het wetsvoorstel. “Het is vreselijk als je ten onrechte een valse incassobrief krijgt. Alles wat bijdraagt die praktijk tegen te gaan bekijkt de VVD welwillend”, aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Klachten

Heb je zelf als privépersoon, als zzp’er of als (kleine) ondernemer klachten over de werkwijze van een incassobureau, neem dan contact op met ACM Autoriteit Consument & Markt.

Dit kan telefonisch (070 7222000) of via de website van de ACM.