Algemeen

Inflatie 2016 laagste in dertig jaar1 min lezen

By 5 januari 2017 No Comments

Ondanks een kleine stijging in december kwam de inflatie in Nederland over heel 2016 uit op het laagste peil in bijna dertig jaar. De inflatie in Nederland liep in december op van 0,6 naar 1 procent.

Het prijspeil in Nederland steeg in 2016 slechts met 0,3 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 1987 was de inflatie voor het laatst zo laag.

Vooral de dalende elektriciteitsprijzen hielden de algemene prijsstijging laag. Zowel de heffingen als de leveringstarieven gingen omlaag.

Huren stegen minder dan in 2015 en vliegtickets en vakanties naar het buitenland werden goedkoper. Ook betaalden consumenten minder voor diensten van banken.

Duurder

De stijgende gasprijzen hadden juist een verhogend effect op de inflatie. Bovendien steeg de heffing op gas. Kleding werd duurder en de benzineprijzen daalden aanmerkelijk minder dan in 2015.

De Europese inflatie ligt al jaren ver onder het door de Europese Centrale Bank nagestreefde peil van net geen 2 procent. Oorzaak was onder meer de grote daling van de olieprijs in de afgelopen jaren. In 2016 steeg de olie echter weer in prijs.