Algemeen

Inkomensverklaring voor NHG een voordeel?1 min lezen

By 11 januari 2019 No Comments

Vanaf een 1 januari moeten alle ondernemers een inkomensverklaring meesturen voor een NHG hypotheek. Niet iedere ondernemer zal hier baat bij hebben. Dit omdat een aantal banken hun acceptatie-eisen afstemmen op de NHG-norm, zullen ook aanvragen zonder NHG deze inkomensverklaring gaan eisen.

Hypotheek berekenen

De inkomstenverklaring zal worden opgesteld door een NHG-gecertificeerd bureau. Het bureau stelt vervolgend op basis van een standaardmodel het toetsingsinkomen vast. Aan de hand hiervan wordt de maximale hypotheek berekend.

Beperkt

Dit houdt wel in dat het kan voorkomen dat je als ondernemer betaalt voor een verklaring die ervoor zorgt dat je mogelijkheden beperkt worden. Dit kan komen door een te laag afgegeven toetsingsinkomen. Geen enkele financiële situatie van ondernemers is standaard, maar er worden nu wel standaardmethoden op losgelaten.

Zo kan het zijn dat een klant in het eerste jaar kosten maakt voor een eigen opleiding. Hierin wordt niet altijd rekening gehouden met eenmalige kosten, maar wordt dit doorberekend.

Leave a Reply