Algemeen

Innovatieregelingen overheid stimuleert vooral mkb1 min lezen

By 27 juni 2016 No Comments

Goed nieuws: Het mkb haalde in 2015 bijna 1 miljard euro voordeel uit de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Maar liefst 97 procent van de 23.000 van de ondernemingen die van deze regelingen profiteerden, behoort tot het mkb, blijkt uit een jaarrapportage van EZ.

“Het voordeel van bijna 1 miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen”, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

WBSO en RDA

In totaal werd er in 2015 voor 6,3 miljard euro toegekend van de ingediende plannen voor innovaties. Een deel hiervan is bestemd voor loonkosten in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO), de rest valt binnen de zogenoemde Research & Developmentaftrek (RDA).

Deze twee regelingen helpen bedrijven om kosten voor onderzoek naar en ontwikkeling van innovaties te verlagen.

In 2016 zijn de WBSO en de RDA samengevoegd om de regeling te stroomlijnen en de aanvraagprocedure te vereenvoudigen. Daarnaast is het budget met 100 miljoen euro verhoogd. Vanaf volgend jaar komt daar nog eens 115 miljoen euro bij!