Algemeen

Internationaal ondernemen: België en Nederland1 min lezen

By 21 juni 2019 No Comments

In Nederland worden alle ondernemers met open armen ontvangen door de Rijksoverheid. Ze zorgen voor werkgelegenheid en zijn belangrijk voor de economie.

Om het niet heel lastig te maken hebben België en Nederland samen afspraken gemaakt. Je hebt namelijk als je in één land woont en in het andere werkt te maken met verschillende belastingstelsels. De afspraken tussen Nederland en België zorgen ervoor dat je niet dubbel betaalt, maar ook niet dubbel ontvangt.

Sociaal verzekerd
Je betaalt de premie in het land waar je sociaal verzekerd bent. Dit verschilt natuurlijk per situatie. Heb je een tijdelijke klus in Nederland, dan ben je in België sociaal verzekerd. Werk je afwisselend in zowel België als Nederland maar meer dan 25% in België? Dan ben ook in België sociaal verzekerd. Werk je afwisselend in België en Nederland en minder dan 25% van je tijd in België, dan is het andersom en ben je in Nederland sociaal verzekerd.

In België gevestigd
Heb je een onderneming die in België staat ingeschreven maar een opdracht in Nederland? Dan betaal je belasting volgens de Belgische belastingregels. Let wel op: Worden deze inkomsten in België vrijgesteld van belasting, dan kan Nederland hier alsnog belasting over heffen.

In Nederland werken
Als je in Nederland wilt werken als ondernemer zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je komt uit een land uit de Europese Unie
  • Mocht je een verblijfsvergunning hebben moet hierop ‘arbeid is vrij toegestaan’ of ‘arbeid als zelfstandige’ aangegeven staan

Let er op dat je als Nederlandse ondernemer voor jouw eigen risico werkt. Je kiest zelf welke werkzaamheden je uitvoert, wanneer en tegen welke prijs. Je bent niet verzekerd tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of ziekte.

Leave a Reply