Algemeen

Inzicht in omstreden belastingafspraken internationale bedrijven1 min lezen

By 29 maart 2017 No Comments

Nederland maakt internationaal belastingafspraken met bedrijven. En dankzij onderzoek door ambtenaren van de Belastingdienst is er nu voor het eerst inzicht in de manier waarop dat gebeurt. Volgens deze ambtenaren zijn sommige afspraken omstreden, omdat ze belastingontwijking zouden faciliteren.

Door het EU-beleid tegen belastingontwijking staan sommige soorten afspraken onder druk, daarom waarschuwden de ambtenaren staatssecretaris Wiebes (Financiën). Deze gaf echter toestemming om door te gaan met het maken van dit type afspraken.

De ambtenaren vatten de resultaten van hun onderzoek in een notitie, die ondanks herhaalde verzoeken om openheid die al dateerden uit 2015, nooit bij de Tweede Kamer terecht kwam. In de notitie wordt het Nederlandse beleid op het gebied van internationale belasting beschreven.

Omstreden belastingvoordeel

Er is weinig veranderd sinds 2015. De meeste mogelijkheden die bedrijven toen hadden om afspraken te maken, zijn in 2017 nog steeds mogelijk. De ambtenaren van de Belastingdienst claimen dat een aantal daarvan omstreden is.

lees het volledige artikel in Trouw