Algemeen

Kabinet Rutte-III: wat gaat er nu met ZZP’ers gebeuren?3 min lezen

By 26 januari 2018 No Comments

Al jaren zijn ZZP’ers een doorn in het oog voor de Nederlandse politiek. Talloze nieuwe constructies zijn uitgebracht als dé oplossing om ZZP’ers en opdrachtgevers veel meer duidelijkheid en gemak te bieden. Echter stuiten zowel ZZP’ers als opdrachtgevers keer op keer op blokkades.

Één element is al zeker: de wet DBA is gefaald. Dit bracht niet de duidelijkheid en het gemak dat beide partijen zoeken. Het heeft meer onzekerheid gebracht voor ZZP’ers, terwijl opdrachtgevers ook geen enkel idee hadden waar zij nu aan toe waren.

 

Hoe is het allemaal begonnen?

Enkele jaren geleden werd binnen de Nederlandse politiek duidelijk dat er steeds meer zelfstandigen in Nederland actief zijn. De voornaamste reden is simpel: veel bedrijven proberen door middel van een – al die tijd – legale constructie belastingen zoals de sociale lasten te omzeilen. Door niet een werknemer maar een zelfstandige binnen het bedrijf in te zetten, hoeven bedrijven ook geen pensioen en verzekeringen te betalen.

 

Nu lijkt dit op het eerste oog een goede constructie, maar uiteindelijk zijn de zelfstandigen hier de dupe van. Zij moeten zelf de kosten voor het pensioen en de verzekeringen dekken. En met meer inmiddels meer dan 1,5 miljoen zelfstandigen in Nederland, waarbij een groot deel geen pensioen opbouwt en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, is dat een gigantisch probleem geworden.

 

Toen kwam de Wet DBA

De Wet DBA zou volgens het vorige kabinet alle problemen rondom deze schijnzelfstandigheid oplossen. Het leverde een nieuwe manier op van contractueel vastleggen hoe en wanneer een zelfstandige bij een bedrijf aan de slag kan.

 

Maar deze wet maakte de schijnzelfstandigheid alleen maar verder mogelijk. Bedrijven zoals Deliveroo schoten als paddenstoelen uit de grond en zorgden voor een gigantische groei in het aantal zelfstandigen. Er kwam een gigantische vloed aan nieuwe zelfstandigen bij, soms slechts 18 of 19 jaar oud, die een groot risico moeten nemen om aan de slag te gaan bij deze bedrijven.

 

De Wet DBA heeft de problemen echter niet opgelost. Het zorgde voor meer onduidelijkheid bij ZZP’ers en maakte het voor bedrijven mogelijk om de constructie nog verder uit te buiten. Voor deze bedrijven zorgde de Wet DBA voor een gigantische verlaging in het risico, want zij hebben geen verplichting een vast contract af te sluiten met hun zelfstandigen. Maar waar de risico’s voor de bedrijven dus dalen, stijgen de risico’s voor de zelfstandigen aanzienlijk.

 

Terug naar de tekentafel

Met het nieuwe kabinet is ook een nieuw tijdperk voor dit probleem gestart. Minister Koolmees heeft nu de verantwoordelijkheid om deze wereld van administratie, uitbuiting en kostenvermijding te verbeteren.

 

En daar is veel voor nodig, want een groot aantal ZZP’ers geeft aan met zo veel onduidelijkheid te maken te krijgen dat zij simpelweg niet weten waar zij aan toe zijn.

 

“Dé ZZP’ers bestaat niet”, geeft minister Koolmees aan. Iedere zelfstandige is weer anders en wordt door een andere groep of bond gerepresenteerd. Er is dan ook niet één enkele oplossing voor de gehele markt. En dat maakt het ook voor de minister een moeilijk probleem om op te lossen.

 

Nu alleen vooruitkijken

Het is duidelijk dat de politiek doorheeft dat de grote groep van 1,5 miljoen Nederlanders een groot probleem heeft in de toekomst. Zonder pensioenopbouw en verzekeringen loopt iedere zelfstandige Nederlander het gevaar dat zij financiële achterstanden opbouwen.

 

Het kabinet verwacht dat minister Koolmees nog voor het eind van dit jaar met een oplossing gaat komen om de problemen voor zowel opdrachtgevers als ZZP’ers op te lossen. Dit houdt in dat er meer transparantie moet komen voor deze markt, het voor beide partijen gemakkelijker moet zijn afspraken te maken en dat de gehele Nederlandse economie hier profijt van zal hebben.