Algemeen

Kerstpakketten en relatiegeschenken, wat zijn de regels?2 min lezen

By 20 december 2016 No Comments

Wat mag een ondernemer precies weggeven aan zijn medewerkers of relaties? En hoe is het precies fiscaal geregeld? Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld.

De Belastingdienst hanteert een vastgesteld drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger (of dat nu een medewerker of een relatie betreft) per boekjaar. Wanneer u per jaar, per ontvanger niet boven dit bedrag uitkomt, is de btw aftrekbaar.

Voor werkgevers: Hoe bepaalt u de uitgaven per medewerker of relatie?

Giften en relatiegeschenken zijn over het algemeen persoonsgebonden, terwijl personeelsvoorzieningen voor meerdere medewerkers bestemd kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessruimte.

De persoonsgebonden uitgaven, rekent u vanzelfsprekend individueel toe aan de ontvangers. Uitgaven die u doet voor een groep medewerkers, deelt u door het aantal personen dat van de voorziening gebruik kan maken. Zo kunt u per persoon vaststellen of u onder het drempelbedrag bent gebleven. Wanneer uw uitgaven het drempelbedrag overschrijden kunt u de btw over (een deel van) deze uitgaven niet als voorbelasting aftrekken.

Rekenvoorbeeld persoonsgebonden uitgaven

U geeft uw medewerkers een kerstpakket van € 75 exclusief btw. Voor de helft van uw personeel hebt u een uitje verzorgd: kosten € 400 exclusief btw per persoon. Aan 1 werknemer hebt u een jubileumhorloge van € 150 exclusief btw cadeau gegeven.

U mag de btw aftrekken van het kerstpakket dat u geeft aan personeel waarvoor u geen uitje hebt verzorgd.

U mag de btw van het horloge aftrekken, als u voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd.

De kosten (€ 225) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227.

U mag geen btw aftrekken van de kosten van het uitje.

Kortom: Wanneer u bij een ontvanger het vastgestelde drempelbedrag overschrijdt, kunt u over de totale uitgaven voor deze ontvanger geen btw meer aftrekken. Ook niet over het gedeelte dat binnen het drempelbedrag valt.

Eigen bijdrage

Wanneer u van uw werknemers of relaties een eigen bijdrage ontvangt voor de voorzieningen of de relatiegeschenken, trekt u deze opbrengsten (exclusief btw), af van de uitgaven. Als de uitgaven op die manier onder het drempelbedrag komen, mag u de btw over de uitgaven aftrekken. Over de eigen bijdrage moet u btw betalen en aangeven in uw btw-aangifte.

Bron: Belastingdienst