Algemeen

Klaar voor het nieuwe jaar?2 min lezen

By 29 december 2016 No Comments

Maakt u ieder jaar opnieuw goede voornemens voor uw onderneming? U begint vol energie en ideeën aan het nieuwe jaar en komt er dan in de loop van het jaar achter dat deze goede voornemers compleet verwaterd zijn? Pak het dan dit keer serieus aan en zorg ervoor dat u uw doelstellingen voor 2017 gaat halen.

Formuleer doelen en maak een planning

Schrijf uw doelen op in een plan en zorg dat u regelmatig tussentijds checkt of u nog op het goede spoor zit. Hebt u daar moeite mee, zorg dan dat iemand in uw omgeving u monitort en aan uw doelen houdt. Als houvast kunt u bijvoorbeeld het SMART-principe hanteren. Het SMART-principe is een methode die al sinds de jaren 90 gebruikt wordt om op een eenvoudige manier doelstellingen op te stellen.

De letters van SMART staan voor:

Specifiek – Is de doelstelling eenduidig en helder?

Meetbaar – Onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt?

Acceptabel – Zal de doelgroep en/of het management de doelstelling accepteren?

Realistisch – Is het doel haalbaar?

Tijdgebonden – Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

Toepassing SMART

Het principe wordt veel toegepast bij projectmanagement. Wanneer managers praten over ‘SMART maken’ of ‘SMART formuleren’ wordt bedoeld dat de doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden moeten worden geformuleerd.

<h2<NOG EEN PAAR KLEINE TIPS</h2<

Spring efficiënt om met uw tijd

Stel uzelf regelmatig de vraag of de dingen die u op dat moment doet, uw onderneming daadwerkelijk vooruit helpen. Besteedt niet teveel tijd aan zaken die niets of weinig opleveren.

Geschreven notities

Het lijkt een rare tip, maar het blijkt dat geschreven notities beter in het achterhoofd blijven hangen dan digitale notities. Zo creëert u heel eenvoudig grotere betrokkenheid.

Ondernemen en genieten

Een ondernemer neemt iedere dag beslissingen. Daar is lef voor nodig en vertrouwen. Soms blijkt er iets niet naar verwachting uit te werken. Dat hoort erbij! Wie nooit iets doet, maakt ook geen fouten. Wees dus niet bang en leer van deze fouten. Onderneem met volle teugen en geniet daarvan! Zorg er alleen voor dat u niet steeds dezelfde fouten maakt.

Zorg goed voor uzelf

Gezondheid is een groot goed voor een ondernemer. Neem dus de tijd om voldoende te bewegen en gezond te eten. Met een goede conditie en een opgeruimd hoofd verzet u bergen. Hou daarbij zelf de regie. U bepaalt zelf waar voor u de balans ligt. Hard werken kan enorme voldoening geven en hoeft helemaal niet automatisch ten koste te gaan van uw privéleven. Laat u niets aanpraten!