Algemeen

“Klanten moeten overstappen van energieleveranciers die bloedkolen gebruiken”2 min lezen

By 17 mei 2016 No Comments

PAX voert actie voor hoofdkantoor van Nuon.

PAX begint een campagne om consumenten te laten wisselen van energieleverancier. De campagne is gericht op klanten van Nuon, Engie, Essent en E.ON. Deze energiebedrijven weigeren volgens PAX tot dusverre hun inkoop van bloedkolen in Colombia tijdelijk stop te zetten om druk uit te oefenen op Colombiaanse mijnbedrijven. Die moeten nu eindelijk concrete stappen zetten voor genoegdoening van slachtoffers van paramilitair geweld.

De actie die consumenten stimuleert om een andere energieleverancier te nemen, begint vandaag voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam-Zuidoost.

Overstappen

Bij het hoofdkantoor van Nuon zijn vanmorgen zo’n twintig straatwervers actief die klanten van de vier energiebedrijven vragen een andere leverancier te kiezen. Ze informeren voorbijgangers over de praktijken van de Colombiaanse mijnbedrijven die bloedkolen leveren en vragen hen over te stappen op een energiebedrijf dat geen bloedkolen gebruikt. Ook online wordt de campagne om consumenten te laten overstappen gevoerd via: www.stopbloedkolen.nl.

Wouter Kolk, internationaal campagneleider van PAX: “Ik kan me niet voorstellen dat je als consument ongevoelig blijft voor het onrecht, dat via je stopcontact regelrecht je huiskamer binnenkomt. Daarom vragen we aan consumenten een krachtig signaal af te geven door over te stappen naar een bloedkolenvrije energieleverancier.”

Geweld en intimidatie

Volgens PAX wachten slachtoffers en nabestaanden al meer dan tien jaar op erkenning en compensatie voor wat hen tussen 1996 en 2006 in de Colombiaanse provincie Cesar is aangedaan. In die periode hebben paramilitairen in totaal 3.100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Volgens ex-paramilitaire daders en getuigen hebben mijnbouwbedrijven Drummond en Glencore/Prodeco met de paramilitairen samengewerkt door het geven van financiële en materiële steun en strategische informatie. Tot op de dag van vandaag zouden de mijnbouwbedrijven profiteren van deze grove mensenrechtenschendingen. Een deel van het afgepakte land ligt op het grondgebied van de bedrijven. Door geweld worden onafhankelijke vakbonden klein gehouden en critici wordt door bedreigingen de mond gesnoerd.

Halsstarrig

De vier Nederlandse bedrijven die volgens PAX niet willen stoppen met de aankoop van bloedkolen zouden tot nu toe halsstarrig blijken. Het verzoek aan de energiebedrijven van de Colombiaanse Maira Mendéz , die vorige maand namens de Colombiaanse slachtoffers pleitte voor een tijdelijke inkoopstop, was aan dovemansoren gericht. Ook het voorbeeld van het grootste energiebedrijf van Denemarken DONG, dat wél tot een tijdelijke inkoopstop besloot, was niet aan de vier energiebedrijven besteed.

Kolk: “PAX is al lang met de energiebedrijven in gesprek. Dat heeft tot nog geen enkel concreet resultaat voor slachtoffers als Maira Mendéz geleid. Ook hebben we er onvoldoende vertrouwen in dat de onlangs door Nuon aangekondigde aangescherpte eisen voor het inkoopbeleid iets gaan opleveren voor de slachtoffers. Daarom hebben we een heldere boodschap: Stop bloedkolen, stap over.”