Algemeen

Kleine bedrijven hebben minder voordeel bij klimaatbeleid1 min lezen

By 6 februari 2018 No Comments

Bedrijven met een laag energieverbruik ervaren minder voordeel van het klimaatbeleid dan grote bedrijven. Vooral kleinverbruikers (bedrijven met een laag verbruik) worden hard geraakt, terwijl grote bedrijven tegelijkertijd een aanzienlijk lager bedrag hoeven te betalen.

Dit blijkt uit een onderzoek van CE Delft, een onafhankelijke denktank. Het onderzoek toont aan dat de lastenverdeling tussen grote en kleine bedrijven aanzienlijk verschilt. Het lijkt er dan ook op dat vooral de kleine bedrijven het klimaatbeleid moeten dragen, terwijl de grote bedrijven relatief gezien veel minder nadelen ervaren.

 

Eenmanszaken en klein MKB gaan erop achteruit

Klein MKB heeft op dit moment al te maken met hoge lasten. Het nieuwe regeerakkoord doet daar nog een schepje bovenop. Ondernemingen zoals kappers, kleine bureau’s en kleine horecagelegenheden zullen een aanzienlijke stijging in de kosten zien.

 

Subsidies kunnen de oplossing zijn

CE Delft noemt subsidies voor kleine bedrijven als uitstekende optie om de kleine bedrijven te compenseren. De regering heeft in het verleden vaker subsidies voor energie uitgekeerd, dus ook hier zou dit een potentiële oplossing zijn.

Daarbij zouden kleine bedrijven ook zelf kunnen kijken wat er gedaan kan worden om de hogere kosten te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen, maar ook door uit te zoeken of er bespaard kan worden op zakelijke energie. Zoals u weet, helpt MKB Belangen al jaren bedrijven bij het verlagen van de energiekosten, en wij helpen u ook graag verder met ons energiecollectief.