Algemeen

Kleine ondernemer krijgt vaker financiering1 min lezen

By 11 oktober 2016 No Comments

Het lukt de ondernemer in het micro- en kleinbedrijf vaker om een financiering te krijgen.

64 procent van het microbedrijf en 73 procent van het kleinbedrijf krijgt de aanvraag volledig toegewezen. Bij de vorige halfjaarlijkse meting was dit voor het kleinbedrijf nog 57 procent, volgens de financieringsmonitor van onderzoeksbureau Panteia. Percentages voor het microbedrijf, dat maximaal negen medewerkers telt, zijn nu voor het eerst gemeten.

Ondernemers zijn ook positiever over het aantrekken van financiering in de toekomst.

Bijna een kwart (23 procent) denkt het komende jaar financiering nodig te hebben, ongeveer evenveel als bij eerdere metingen. Ondernemers verwachten vooral geld nodig te hebben voor investeringen in huisvesting en bedrijfsmiddelen, groei en overnames en voor werkkapitaal.

In totaal denkt het mkb het komende jaar 15,5 miljard euro aan financiering nodig te hebben. Daar zal naar verwachting zo’n 80 procent van worden toegekend.

Winst

Snelgroeiende ondernemingen en bedrijven die het afgelopen jaar winst hebben gemaakt, zoeken relatief vaak externe financiering. Een toenemend aantal bedrijven overweegt daarbij alternatieve financieringsmethoden zoals leasing en crowdfunding.

Ondernemers maken vaker gebruik van de financieringsregelingen van het ministerie van Economische Zaken, zoals de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO).

“Het aantrekken van financiering leidt ook tot het aannemen van nieuwe werknemers en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Meer financiering is daarmee een belangrijke katalysator voor groei en vernieuwing”, aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.