Algemeen

Komt er dan toch een minimumtarief voor ZZP’ers?1 min lezen

By 25 oktober 2018 oktober 26th, 2018 No Comments

Er is weer een update over de Wet DBA; de wet die veel zelfstandige ondernemers de laatste jaren nogal wat onduidelijkheid heeft opgeleverd. Er is regelmatig naar buiten gekomen dat de wet wordt aangepast en er zijn ook al diverse plannen voorbij gekomen, maar binnen het regeerakkoord lijkt er dan toch een verandering te gaan komen.

Nog even terug

Want waarom werd de Wet DBA eigenlijk ingevoerd? Het kwam er vanuit de overheid op neer dat zowel de opdrachtgever als de zelfstandige opdrachtnemer voortaan zelf verantwoordelijk waren voor de arbeidsrelatie. Er moest voor iedere opdracht een overeenkomst getekend worden waarin werd aangegeven wat de arbeidsrelatie was, wat hier tegenover stond en welke eisen er van beide kanten kwamen.

Toch heeft de Wet DBA nog weinig zoden aan de dijk gezet. Het leverde zowel opdrachtgevers als zelfstandige opdrachtnemers extra werk op. Daarbij is er een groot aantal bedrijven dat door middel van de ZZP-constructie nieuw personeel aanneemt en op deze manier de sociale lasten kan omzeilen.

Wat gaat er nu veranderen?

In het regeerakkoord is opgenomen dat er een minimumtarief voor ZZP’ers van €18 gaat komen. Dit tarief is ingesteld om te zorgen dat flexwerkers niet langer voor zeer lage uurtarieven aan het werk gaan.

Daar staat tegenover dat de opdrachtgeversverklaring voortaan ook digitaal kan worden ingestuurd, via een daarvoor bestemde webmodule.

Wanneer de veranderingen worden doorgevoerd is nog onduidelijk, want het lijkt erop dat het invoeren van het minimumtarief stuit op enkele Europese wetten.

Leave a Reply