Algemeen

Komt er een extra AOW voor ZZP’ers?2 min lezen

By 15 augustus 2018 No Comments

Eerder deze maand werd bekend dat de ZZP’ers die verenigd zijn onder de Zelfstandigen Bouw graag een extra AOW zien voor ZZP’ers in de bouw. Op dit moment is er geen AOW voor zelfstandigen en veel zelfstandigen komen juist in de financiële problemen wanneer zij met pensioen gaan.

Als zelfstandige ondernemer ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw eigen pensioen. Dit houdt in dat jij iedere maand geld opzij moet zetten om, zodra jij stopt met werken, voldoende maandelijkse inkomsten hebt om al jouw kosten te dekken.

Niet iedere zelfstandige spaart

Maar niet iedere zelfstandige spaart op dit moment voor hun pensioen. Veel zelfstandigen hebben al moeite om hun huidige maandelijkse rekeningen te betalen en vinden het lastig om iedere maand ook nog geld opzij te zetten.

Een deel van de zelfstandigen spaart wel, bijvoorbeeld via een gezamenlijk potje of via een pensioenfonds. Zij storten iedere maand een deel van hun inkomen en kunnen hiermee langzaam een vermogen opbouwen.

Daarbij is er ook een deel van de zelfstandigen dat hun huidige vermogen in een koophuis investeert, waarna zij – zodra zij met pensioen gaan – het huis verkopen en vervolgens in een huurwoning willen wonen.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor zelfstandigen om nu al vermogen op te bouwen. Toch kampt een deel van de zelfstandige ondernemers nog steeds met het probleem dat zij op dit moment simpelweg niet voldoende verdienen om maandelijks een deel op hun spaarrekening te zetten en naar een hoger vermogen te werken.

Komt er een AOW voor zelfstandigen?

Een logisch vervolg is dat zelfstandigen graag ook extra AOW ontvangen van de staat. Dit is op dit moment niet het geval. Voor werknemers is het echter gebruikelijk dat zij AOW ontvangen zodra zij met pensioen gaan.

Het bedrag dat de overheid beschikbaar heeft gesteld om uit te geven aan de AOW van werknemers komt van de heffingen die werknemers in Nederland over hun inkomsten betalen. Op dit moment betalen ondernemers niet mee aan dit bedrag, waardoor de werknemers in Nederland zullen opdraaien voor extra AOW die zelfstandige ondernemers zouden ontvangen.

Nieuwe regeling voor zelfstandigen

In dit geval zou het dan ook nodig zijn dat zelfstandigen zelf gaan meebetalen aan de staat om aanspraak te kunnen maken op extra AOW. Dit zou betekenen dat zij ieder kwartaal een extra bedrag aan de overheid overmaken als heffing over hun inkomsten.

Voor veel zelfstandigen zou het op dat moment toch beter zijn als zij simpelweg hun eigen vermogen opbouwen tegenover de hogere heffingen voor zelfstandigen. Tenslotte kunnen zij op deze manier altijd toegang blijven houden tot hun vermogen.

Het voorstel van Zelfstandigen Bouw kan dan ook een beslissende factor zijn voor de rest van de zelfstandigen in Nederland. Als er extra AOW beschikbaar komt voor deze sector dan kan het resulteren in extra AOW voor alle zelfstandigen in Nederland. Het is dus nog afwachten op de uitwerking van dit voorstel.

Leave a Reply