Algemeen

Komt er een verplicht pensioen voor ZZP’ers?1 min lezen

By 23 november 2018 No Comments

Het kabinet heeft de afgelopen weken actief vergaderd over het pensioen. Op dit moment is dit voor Nederlandse werknemers al een belangrijk onderwerp, maar ook de ZZP’ers komen steeds meer ten sprake in deze vergaderingen.

Op dit moment is er nog geen verplicht pensioen voor zelfstandige ondernemers. Hierdoor krijgen sommige ZZP’ers te maken met financiële problemen zodra zij echt met pensioen gaan. Vaak is het geld waar zij op dat moment aanspraak op kunnen maken niet voldoende om de kosten na het pensioen te dekken.

Gaat er dan een verplicht pensioen komen?

Het kabinet vindt het belangrijk dat zelfstandige ondernemers ook pensioen op gaan bouwen. Op dit moment is dit nog niet verplicht. Dit is dan ook de hoofdreden dat veel zelfstandige ondernemers op dit moment nog kampen met problemen zodra zij echt met pensioen gaan.

Het verplichten van pensioenopbouw voor ZZP’ers zou dit probleem kunnen oplossen. Toch zorgt dit bij ondernemers een ander gevolg: hun huidige maandelijkse inkomsten gaan omlaag omdat zij iedere maand geld in moeten leggen voor het pensioen.

In hoeverre kan pensioenopbouw verplicht worden?

Een van de voordelen van het zelfstandige ondernemerschap is dat ZZP’ers zelf kunnen kiezen of zij pensioen opbouwen. Er zijn dus geen verplichtingen. Veel zelfstandige ondernemers kiezen hier juist voor omdat zij hierdoor maandelijks meer geld overhouden. Maar met de financiële risico’s in het vooruitzicht, lijkt dit niet altijd de beste keuze.

Minister Koolmees vindt het belangrijk dat er binnenkort meer vergaderd wordt over het wel of niet verplichten van pensioenopbouw voor zelfstandige ondernemers. Hij vindt dat de ‘echte’ ZZP’ers [red: ZZP’ers die meer dan €18 per uur verdienen] inderdaad de mogelijkheid moeten krijgen om pensioen op te bouwen.

Leave a Reply