Algemeen

Kredietverzekering – Wat gebeurt er als je klant failliet gaat?2 min lezen

By 7 juni 2018 juni 25th, 2018 No Comments

Een kredietverzekering biedt je een stukje zekerheid binnen het ondernemen. Het zorgt er namelijk voor dat je verzekerd bent tegen het risico op faillissement. Geen zorgen meer over de financiële situatie van je klant.

Je schudt de hand met je klant. Jullie gaan zaken doen. Toch knaagt er iets aan je. Na het verstrijken van de betalingstermijn begrijp je dit gevoel. De betaling laat op zich wachten. De aardige ondernemer waar je de hand mee hebt geschud is moeilijk te bereiken. Komt afspraken niet na en uiteindelijk blijkt dat je klant in slecht weer verkeerd en jouw factuur niet kan betalen. Je klant vraagt een faillissement aan.

Hoe verloopt dit na het faillissement?

Als je klant failliet gaat en jouw factuur onbetaald is dan kom je terecht bij de curator. Je dient de factuur inclusief de benodigde onderbouwing in bij de curator en komt hierdoor op de crediteurenlijst te staan. De curator probeert met de middelen die de failliete onderneming nog heeft (bijvoorbeeld door verkoop inboedel) zoveel mogelijk rekeningen van de crediteurenlijst te betalen.

Binnen de crediteurenlijst wordt er een onderscheidt gemaakt tussen preferente en concurrente vorderingen. Preferente vorderingen hebben een bij de wet erkend recht op voorrang. Partijen als de belastingdienst en banken vallen onder deze preferentie vorderingen. Als leverancier valt jouw factuur onder concurrente vorderingen. Dit betekent dat er na de betalingen van de preferente vorderingen genoeg geld over moet zijn wilt jouw factuur in aanmerking voor betaling komen. In de praktijk gebeurd het dan ook zelden dat concurrente vorderingen nog betaald worden na een faillissement.

Kredietverzekering

Door een kredietverzekering af te sluiten verzeker je jezelf dat je niet in een bovenstaande situatie terecht komt. Een kredietverzekering verzekerd gemiddeld 90% van je factuurbedrag. Mocht je factuur na de betalingstermijn en het debiteurenbeheer onbetaald blijven draag je de factuur over aan de kredietverzekeraar. De kredietverzekering zal eerst zelf de factuur proberen te innen. Mocht dit niet lukken en uitlopen op een faillissement dan keert de kredietverzekering jou het afgesproken percentage uit. Hou er rekening mee dat er een periode overheen gaat voordat een kredietverzekering uiteindelijk uitkeert.

Factoring

Wil je echt geen zorgen om je facturen? Dan kan je gebruik maken van factoring. Facturen die je via factoring laat verlopen worden binnen 24 uur uitbetaald. De gehele administratieve afhandeling van de factuur neemt o2Factoring over. Dit betekent dat je geen debiteurenbeheer hoeft te voeren én verzekerd bent tegen het risico op faillissement.

Door gebruik te maken van factoring ontvang jij je factuurbedrag binnen 24 uur en heb je nooit te maken met lange periodes waarop je moet wachten op je geld. Echt zorgeloos ondernemen doe je samen met o2Factoring.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte op.