Algemeen

Kunstmatige intelligentie gaat ook voor MKB belangrijk worden2 min lezen

By 7 maart 2018 No Comments

De automatisering van banen wordt een systeem dat zich steeds sneller ontwikkeld. Niet zo vreemd, veel bedrijven investeren honderden miljoenen in het automatiseren van taken die nu nog door werknemers worden uitgevoerd.

Werknemers zijn duurder dan robots, vooral als het aankomt op klusjes die voor mensen veel tijd kosten maar door robots in een seconde kunnen worden uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar fulfillmentcentra: enkele jaren geleden liepen hier nog tientallen werknemers rond. Vandaag de dag nemen robots het werk over, zodat deze bedrijven geen duur personeel meer op de vloer hoeven in te huren.

 

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker

De opkomst van kunstmatige intelligentie gaat hand in hand met automatisering. Bij kunstmatige intelligentie leren robots zelf wat de snelste manier is een bepaalde taak uit te voeren. Een mens met steroïden, om het maar zo te zeggen.

 

Want waar een mens zelf soms lang moet nadenken wat sneller kan, kan een algoritme met kunstmatige intelligentie na een paar honderd experimenten veel tijd van de taak afhalen. En dat kan het algoritme blijven doen, dag en nacht, zodat er een steeds snellere tijd uit zal komen.

 

Nieuwe kansen voor het MKB

Voor het MKB biedt dit talloze nieuwe kansen. Zo hoeven zij niet langer werknemers in te huren om bepaalde taken te laten uitvoeren. Dit is voor de kleine bedrijven niet direct interessant, maar over enkele jaren zal er toch een doorbraak in de markt komen waarbij het ook voor kleinere bedrijven interessant is.

 

Denk bijvoorbeeld aan een algoritme dat e-mails van klanten rangschikt op urgentie. Of een algoritme met kunstmatige intelligentie dat de taken die jij op een dag moet uitvoeren zo rangschikt dat je altijd de hoogste productiviteit hebt.

 

En ook voor bedrijven die algoritmes schrijven is het bijzonder interessant. Want met de snelle opkomst en grote vraag naar deze nieuwe ontwikkelingen is er een nieuwe markt die nu nog voor een groot deel open ligt.