Algemeen

KVK-gegevens van alle bedrijven vanaf nu gratis in te zien1 min lezen

By 17 juli 2017 No Comments

Vanaf vandaag start de Kamer van Koophandel met een proef om inzage te geven in de KvK-gegevens van Nederlandse bedrijven. Dankzij de nieuwe app ‘KvK App Handelsregister’ kunnen ondernemers altijd onderweg op zoek naar gegevens over bedrijven waar zij zaken mee willen doen. Deze is vanaf nu verkrijgbaar voor iPhone en Android.

De gratis inzages moeten bijdragen aan minder fraudegevallen binnen de ondernemerswereld. Met deze nieuwe applicatie kan iedere ondernemer in een handomdraai kijken of het bedrijf echt is en of de naam van de persoon waar zij zaken mee doen klopt.

 

Als proef krijgt iedere ondernemer 30 gratis inzages per jaar. Dit is gebaseerd op het gemiddelde aantal aanvragen dat bedrijven jaarlijks doen. Een woordvoerder van de Kamer van Koophandel geeft aan dat dit aantal in de toekomst nog gewijzigd kan worden op basis van het aantal inzages dat ondernemingen gemiddeld aanvragen.

 

Ophef over openbare data

Er is al direct ophef ontstaan over de nieuwe applicatie van de Kamer van Koophandel. Zo geven diverse partijen aan dat dit een schending is van de privacy van ondernemers en bedrijven. Daarom pleiten diverse partijen voor een regeling waarbij ondernemers eerst toestemming moeten geven om hun data openbaar via applicaties zoals de KvK App Handelsregister te delen.